Skara Skolscen – Teaterutbildning

Konst- och kulturutbildning Skara

Skara Skolscen är en teaterutbildning som förbereder dig på de krav som ställs på professionella skådespelare. Skara Skolscen har utbildat framtidens skådespelare i 60 år!

Ansök nu Öppnas i ett nytt fönster Skara Skolscen är en scenisk utbildning för skådespelare
Sista ansökningsdatum
2023-10-12
Utbildningsstart
2024-01-15
Omfattning
3 terminer, 60 veckor
Studietakt
Heltid
Antal platser
12
Årsavgift
29 000 kronor/termin
Studiemedel
Utbildningen är CSN-berättigande och du kan söka utökat lån för årsavgiften.

Antagningen öppnar 10 augusti.

Skara skolscens sceniska utbildning är unik jämfört med andra yrkesförberedande skådespelarutbildningar. Det lilla formatet gör att du som elev får mycket lärartid, enskild undervisning och chans att arbeta i små grupper. Allt för att främja din personliga utveckling och din samarbetsförmåga.

Eftersom skolan är liten kan vi ha fullt fokus på att möta varje enskild elev och tillsammans med dig utforska just dina utvecklingsmöjligheter. Med små klasser och bara två klasser samtidigt har du dessutom stor chans att påverka och att synas.

Gedigen grundutbildning i skådespeleri

På Skara skolscen får du en gedigen grundutbildning i skådespeleri. Under din tid på skolan läser du kurser i scenframställning, improvisation, rörelse, tal, sång och dans. Du studerar också teaterhistoria, repertoarkunskap och teaterproduktion och läser ett flertal pjäser.

Föreställningar och publikmöten

Du använder dina kunskaper i offentliga föreställningar och publikmöten, både på skolan och på turné. Du jobbar med allt från lyrikstunder på biblioteket till uppsökande barnteater. Din utbildning avslutas med en professionell slutproduktion på skolans egen scen.

Kontakter med yrkeslivet

Som elev på Skara Skolscen har du kontakt med yrkeslivet genom gästpedagoger, workshops och en skolresa till en större stad där vi besöker teatrar och högskolor, träffar professionella skådespelare och ser scenföreställningar.

Trots att skolan ligger i Skara är vi up to date med det som ligger i tiden. På utbildningen får du till exempel chans att samarbeta med regissörer och dramatiker som är aktuella just nu.

Förbereder för studier på konstnärliga högskolor

Utbildningen förbereder dig för vidare studier på konstnärliga högskolor som scenskolor och andra teaterutbildningar – utbildningar som leder till ett yrke inom det konstnärliga eller kulturella området.

Behörighet

Genomgången gymnasial utbildning eller motsvarande.

Utbildningen på Skara Skolscen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar.