Skara Skolscen – Teaterutbildning

Konst- och kulturutbildning Skara

Skara skolscen är en förberedande skådespelarutbildning som ger dig en stabil grund för en framtid inom teaterns värld. Skara skolscen har utbildat skådespelare i 60 år!

Skara Skolscen är en scenisk utbildning för skådespelare
Sista ansökningsdatum
2024-04-20
Utbildningsstart
2025-01-07
Omfattning
3 terminer, 60 veckor
Studietakt
Heltid
Antal platser
12
Årsavgift
29 000 kronor/termin
Studiemedel
Utbildningen är CSN-berättigande och du kan söka utökat lån för årsavgiften.

På Skara skolscen är utgångspunkten att skådespeleri är ett hantverk. Du som skådespelare är instrumentet.

Det är genom kroppen och rösten som vi skapar levande gestaltningar av det mänskliga i tillvaron. Därför har vi kontinuerligt lektioner i röst, sång och rörelse parallellt med scenisk gestaltning under alla tre terminer. I små grupper med nära lärarkontakt arbetar alla kurser gemensamt med skådespeleriet i fokus.

På utbildningen lägger vi stor vikt vid att du som elev får möjlighet att utveckla dig själv och ditt instrument i en trygg miljö i samarbete med andra. Under tre terminer får du fördjupa förståelsen för hantverket och konstformen ur flera olika perspektiv. Du möter publik och får erfarenhet av att använda ditt skådespeleri fullt ut i olika sammanhang.

På Skara skolscen får du:

  • 14 timmar scenisk gestaltning per vecka
  • 3 pass Rörelsegestaltning per vecka
  • 2 pass Röst och tal per vecka
  • 2 pass sång per vecka

Du får dessutom individuella lektioner i tal/sång och rörelse och studerar teaterteori, repertoarkunskap, yoga och teaterproduktion.

Vi har regelbundet yrkesverksamma gästlärare och nära samarbeten med olika kulturaktörer i närområdet, till exempel Vara konserthus, Skövde teater, Skara bibliotek och Domkyrkan.

Förbereder för studier på konstnärliga högskolor

Utbildningen förbereder dig för vidare studier på konstnärliga högskolor som teaterhögskolor och andra teaterutbildningar – utbildningar som leder till ett yrke inom det konstnärliga eller kulturella området.

Utbildningen på Skara skolscen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar.