Utbildningen

Skara Skolscen är en scenisk utbildning på tre terminer som förbereder dig på de krav som ställs på professionella skådespelare. Skara Skolscen har utbildat framtidens skådespelare i snart 60 år!

Elever på Skara Skolscens utbildning

Ansökan öppnar i början av 2023 för utbildningsstart hösten 2023.

Skara skolscen är unik jämfört med andra yrkesförberedande skådespelarutbildningar. Det lilla formatet gör att du som elev får mycket lärartid, enskild undervisning och chans att arbeta i små grupper. Allt för att främja din personliga utveckling och din samarbetsförmåga.

Eftersom skolan är liten kan vi ha fullt fokus på att möta varje enskild elev och tillsammans med dig utforska just dina utvecklingsmöjligheter. Med små klasser och bara två klasser samtidigt har du dessutom stor chans att påverka och att synas.

Gedigen grundutbildning i skådespeleri

På Skara skolscen får du en gedigen grundutbildning i skådespeleri. Under din tid på skolan läser du kurser i scenframställning, improvisation, rörelse, tal, sång och dans. Du studerar också teaterhistoria, repertoarkunskap och teaterproduktion och läser ett flertal pjäser.

Föreställningar och publikmöten

Du använder dina kunskaper i offentliga föreställningar och publikmöten, både på skolan och på turné. Du jobbar med allt från lyrikstunder på biblioteket till uppsökande barnteater. Din utbildning avslutas med en professionell slutproduktion på skolans egen scen.

Kontakter med yrkeslivet

Som elev på Skara Skolscen har du kontakt med yrkeslivet genom gästpedagoger, workshops och en skolresa till en större stad där vi besöker teatrar och högskolor, träffar professionella skådespelare och ser scenföreställningar.

Trots att skolan ligger i Skara är vi up to date med det som ligger i tiden. På utbildningen får du till exempel chans att samarbeta med regissörer och dramatiker som är aktuella just nu.

Förbereder för studier på konstnärliga högskolor

Utbildningen förbereder dig för vidare studier på konstnärliga högskolor som scenskolor och andra teaterutbildningar – utbildningar som leder till ett yrke inom det konstnärliga eller kulturella området. 

Utbildningen berättigar till CSN

Utbildningen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar. Utbildningen är CSN-berättigande och du kan söka utökat lån för årsavgiften.

Fakta om utbildningen

Omfattning

Heltid, tre terminer á 20 veckor, totalt 60 veckor. Studietakt 100 %.

Studiemedelsberättigad

Kategori A3 CSN från 18 år, rätt att söka Merkostnadslån.

Behörighet

Genomgången gymnasial utbildning eller motsvarande.

Kostnad

27 700 kronor per termin

Ansökan

Ansökan öppnar i början av 2023 för utbildningsstart hösten 2023.