Skolprojektet ”Skogskyrkogården” ställs ut

Senast ändrad

Stadsmuseet Publik ställer ut Petter Ewers skolprojekt "Skogskyrkogården", som var en del av kursen Arkitech på utbildningen Silversmide och Smyckesdesign. I två år går det nu att se ringen på Skogskyrkogårdens Visitors center – ringen är en miniatyr av stenmuren runt kyrkogården.

Fotografi på Petter Ewers med ringen från skolprojektet Skogskyrkogården.

– Kursen Arkitech i skolan innebar att vi fick ett antal byggnader samt platser som vi skulle gestalta med en ring och även förmedla vad vi känner inför platsen. 

– Min idé till ring ledde mig till att göra ett smycke baserad på Skogskyrkogården och känslorna inför området och när projektet var avslutat så funderade jag på om jag kunde hitta på något mer med ringen.

– Under kursen har jag läst en del om kyrkogården och även sett en film om området. Min lärare, Lauro Höring, var också kunnig inom konstruktionen och byggnationen av muren, som är unik och till och med finns med på världsarvslistan. Jag beslutade mig för att kontakta kyrkogårdsförvaltningen för att berätta om ringen och dess tillkomst. Med vändande post fick jag svar från Anneli Sjöström, som är världsarvsansvarig. Hon tyckte om ringen och blev berörd av berättelsen bakom den.

– Hon erbjöd mig möjligheten att få visa ringen och föreslog att den kunde få visas under 2 år vilket kändes fantastiskt generöst. Jag tror och hoppas att allt blir klart under sommaren 2024.

– En helt ny erfarenhet som skolan har gett mig är att våga förmedla en känsla genom ett verk. Den upplevelsen är väldigt stor och ganska ny för mig. Tidigare såg jag silversmide enbart som vackra smycken, men nu har jag fått ytterligare en dimension i mitt arbete att förmedla.

Läs mer om Silversmide och Smyckesdesign