Silversmide och Smyckesdesign

Vill du arbeta med smycken och corpusobjekt i metall? På utbildningen Silversmide och Smyckesdesign får du utbildning i designprocess och hantverkstekniker. Här får du en bra grund för fortsatta studier på högskola, lärlingsutbildning eller för att på egen hand gå vidare inom yrket.

Smycke av metall och fiskelina

Silversmide & Smyckesdesign är en Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige som inte ska blandas ihop med Yrkeshögskoleutbildningar (Yh), en annan utbildningsform men med samma myndighet.

Om Silversmide och Smyckesdesign

Utbildningen Silversmide och Smyckesdesign vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper i hantverkstekniker och utveckla din konstnärliga arbetsprocess.
Du kommer under året att arbeta med silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning, metallgjutning och mycket mer. Utbildningen är främst uppbyggd kring praktiska uppgifter där du får lära dig att driva ett givet projekt från idé till presentation. I projekten möter du olika tekniska och gestaltningsmässiga utmaningar som blir alltmer avancerade under utbildningens gång. Uppgifterna är varierande med fokus på hantverksmässiga tekniker inom silver- och guldsmide såväl som den konstnärliga processen. Individuell handledning liksom presentationer och diskussioner i klassen efter avslutade uppgifter hjälper dig att reflektera över ditt arbete och utvecklas vidare.

Utöver hantverkstekniker och konstnärlig arbetsprocess ingår studier i färg och form, materialkunskap samt konst- och designhistoria. Det praktiska arbetet i smedjan, skulptursalen och teckningsateljén varvas med teoretiska föreläsningar och genomgångar och med studiebesök på gallerier och i verkstäder.

Under utbildningen dokumenterar du ditt arbete och sammanställer en portfolio, som utgör ett underlag för diskussioner och utvecklingsplanering under utbildningen och som kan användas om du söker vidare till högskola.

Vårterminen avslutas med ett eget avancerat arbete och en slututställning.

Observera! Den lärarledda undervisningen i ateljén/smedjan är i regel förlagd till måndag, tisdag och torsdag. Onsdag och fredag är det egen studietid hemma eller i Smedjan i mån av plats efter genomgången säkerhetsutbildning.

Tips inför dina studier hos oss

En kurs i silversmide är också meriterande men inget krav när du ansöker till utbildningen. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt är det en fördel om du arbetat med silversmide i någon form. 
Vi rekommenderar Folkuniversitetets kursutbud inom ämnet innan du börjar vår heltidsutbildning. 

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).

Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.

 

Med reservation för ändringar.