Silversmide och Smyckesdesign

Konst- och kulturutbildning Stockholm

Vill du arbeta med smycken och corpusobjekt i metall? På utbildningen Silversmide och Smyckesdesign får du utbildning i konst- och designprocess samt lär dig hantverkstekniker. Här får du en bra grund för fortsatta studier på högskola eller för att via lärlingsutbildning gå vidare inom yrket.

Lämna en sen ansökan Arbete i silversmide gjort på utbildningen Silversmide och smyckesdesign.
Sista ansökningsdatum
2024-05-30
Omfattning
Heltid. HT24/VT25, 2 september 2024 – 5 juni 2025
Studiemedel
Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.

Kontakta oss

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.

Läs också mer om avgift och CSN här.

Om Silversmide och Smyckesdesign

Utbildningen Silversmide och Smyckesdesign vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper i hantverkstekniker och utveckla din konstnärliga arbetsprocess.

Du kommer under året att arbeta med silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning, metallgjutning och mycket mer. Utbildningen är främst uppbyggd kring praktiska uppgifter där du får lära dig att driva ett projekt från idé till presentation. I projekten ställs du inför olika tekniska och gestaltningsmässiga utmaningar som blir alltmer avancerade under utbildningens gång. Uppgifterna är varierande med fokus på hantverksmässiga tekniker inom silver- och guldsmide såväl som den konstnärliga processen. Individuell handledning liksom presentationer och diskussioner i klassen efter avslutade uppgifter hjälper dig att reflektera över ditt arbete och utvecklas vidare.

Utöver hantverkstekniker och konstnärlig arbetsprocess ingår studier i färg och form, materialkunskap samt konst- och designteori. Det praktiska arbetet i smedjan, skulptursalen och teckningsateljén varvas med teoretiska föreläsningar och genomgångar samt studiebesök på gallerier och i verkstäder.

Under utbildningen dokumenterar du ditt arbete och sammanställer en portfolio som kan användas om du söker vidare till högskola.

Vårterminen avslutas med ett eget avancerat arbete och en slututställning.

Observera att detta är en heltidsutbildning, dock är den lärarledda undervisningen i smedjan/ateljén i regel förlagd till måndagar, tisdagar och torsdagar samt under perioder fredagar. Föreläsningar, egen studietid med skissuppgifter eller andra typer av uppgifter är då förlagda till onsdagar och fredagar. Uppgifterna som utförs under egen studietid utförs i regel utanför skolans lokaler, exempelvis hemma. Under perioder kan det förekomma schemaändringar där veckodagarna med lärarledd undervisning ändras så det är viktigt att vara beredd på att utbildningen kräver närvaro under alla vardagar.

Tips inför dina studier hos oss

En kurs i silversmide är meriterande men inget krav när du ansöker till utbildningen. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt är det en fördel om du arbetat med silversmide i någon form. 
Vi rekommenderar Folkuniversitetets kursutbud inom ämnet innan du börjar vår heltidsutbildning. 

Viktig information

Om du är gravid rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).

Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.

Med reservation för ändringar.