”Konsten har räddat mitt liv”

Senast ändrad

Oliver Näslund, 25 år gammal från Västerås, sökte till Konst och Design – på distans för att få tid att skapa och för att utvecklas som konstnär. Nu är han klar med den terminslånga utbildningen och känner sig redo att söka in till fortsatta studier inom fri konst – och att ta sitt skapande till nya nivåer!

Fotografi på Oliver Näslund.

– Utbildningen har hjälpt mig att hitta mig själv, och jag har lärt mig att gå djupare i mina verk och utforska idéer och tankar med hjälp av både klassen och lärarna. Det har varit otroligt viktigt och utvecklande, säger Oliver Näslund.

Oliver Näslund har älskat allt kreativt så länge han kan minnas. Under tonåren höll han sig främst till foto, film och grafisk design men han kände alltid att det var något som saknades. Så för ett par år sedan testade han att börja måla, och fastnade direkt.
– Sedan dess har det nog inte gått en dag utan att jag skapat något, säger Oliver.

Vad fick dig att söka till Konst och Design – på distans på Konstskolan?
– Efter gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville göra eller plugga, så jag började jobba och lade skapandet åt sidan. Jag ändrade planer så ofta; från grafisk design till art director och arkitekt, men inget kändes helt rätt. Men när jag väl analyserade vad det var i dessa olika uttryck som jag älskade, så var det just skapandet som var kärnan i det hela.

– När jag började måla och skapa mer kontinuerligt kände jag att jag saknade den tid som behövdes för att utvecklas och för att skapa fritt och fokuserat, så jag började leta olika konstutbildningar. När jag hittade Konst och Design – på distans så klickade allt direkt, det var ett upplägg som passade mig perfekt!

Vad är det bästa med utbildningen och vad har du lärt dig?
– Först och främst alla klasskamrater jag har och den gemenskap vi har byggt upp. Trots att utbildningen är på distans så känns det verkligen som att alla har kommit varandra nära och vi kan hjälpa och pusha varandra när vi fastnar eller behöver inspiration.

– De kurser vi har haft när vi skapat skulpturala verk har varit otroligt givande och så galet roligt. Det har varit något jag alltid velat testa men inte riktigt vetat hur jag skulle börja, så det kändes väldigt tryggt att få så bra med hjälp och tips.

– Jag har lärt mig enormt mycket, och gemensamt för alla kurser vi har haft är att just hitta sin egen röst.

Har du några planer på hur du ska använda utbildningen?
– Min plan är söka vidare till en längre utbildning inom fri konst, men även att med hjälp av de verktyg jag fått börja utforska och utveckla min egen konstnärliga praktik.

Finns det fördelar med att utbildningen är på distans?
– Det finns massor av fördelar. För mig som inte bor i Stockholm och har en del olika engagemang vid sidan av utbildningen, är det väldigt smidigt att kunna arbeta hemifrån och i min egen ateljé. Det var även lättare att ta steget att söka in när jag visste att jag inte behövde planera en eventuell flytt eller pendling.

Är det något som överraskat dig med utbildningen?
– Det är så mycket som har överraskat mig med denna utbildning: Den individuella handledningen har varit till enorm hjälp och har gjort att utbildningen har känts väldigt personlig och engagerande trots att den går på distans. Också alla olika moment som vi har arbetat med har varit överraskande – att få sätta sig in i och lära sig om olika konstnärliga uttryckssätt som jag kanske inte annars skulle testat på har varit sjukt kul och spännande!

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Den självklara drömmen är att leva som verksam konstnär, kunna resa över världen och visa upp min konst. Men en annan dröm jag har är att kunna starta en stiftelse som delar ut stipendium och hjälper personer som annars kanske inte hade kunnat börja sin resa inom konsten av olika anledningar.

– Konsten betyder så otroligt mycket för mig och den har utan tvekan räddat mitt liv. Därför är min dröm att alla som vill ska få chansen att ta del av konsten och allt den har att erbjuda – oavsett förutsättningar.

Läs mer om Konst och Design