”Händerna är vårt tankeverktyg”

Senast ändrad

Vi passade på att ställa några frågor till Carolina Gimeno, som är ny huvudlärare på Konstskolans ettåriga utbildning Silversmide och Smyckesdesign. Hon ser mycket fram emot att jobba med de studerande, och att hjälpa dem att hitta sitt eget unika uttryck!

Fotografi på Carolina Gimeno.

Hej Carolina! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag är smyckeskonstnär och smyckesdesigner och tredje generationen i en familj av guldsmeder.  Jag arbetar mycket med emaljering, vilket utgör en stor del av min praktik. Sedan 2016 ingår mina konstsmycken i den permanenta smyckessamlingen på Nationalmuseum i Stockholm. För snart 10 år sedan grundade jag smyckesvarumärket Talvikki Stockholm som ett nytt projekt, med syftet att tillgängliggöra mina konstsmycken för en bredare publik.

 – Jag har en lång erfarenhet av internationella utställningar med nästan 20 års yrkeserfarenhet inom konst- och smyckesområdet. Genom åren har min konst fått en del uppmärksamhet internationellt av specialister inom samtida smycken, som till exempel samlare, gallerister och museer, vilket såklart är roligt!

– Jag har en kandidatexamen i fri konst från UPLACED University i Chile, och 2002 flyttade jag till Spanien där jag vidareutbildade mig inom guldsmide och smyckeskonst på Massana Konstskola i Barcelona. Därefter tog jag min masterexamen på Konstfack, Ädellab 2014.

Vad innebär din roll som huvudlärare på Silversmide och Smyckesdesign?
– Det innebär bland annat att jag är ansvarig för utbildningens praktiska och pedagogiska genomförande. Jag bedriver undervisning och planerar nya uppgifter. Jag är programmets ansikte utåt och har ständig kontakt med de studerande samt med vår utbildningsledare.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?
– Det ska bli jätteroligt att arbeta som en del av Konstskolans breda verksamhet, och jag ser verkligen fram emot att jobba med varje studerande och att hjälpa dem att hitta sitt eget uttryck. Framför allt ska det bli kul att få vara med och påverka utvecklingen av ett inspirerande utbildningsprogram med stor potential att påverka framtiden inom detta fält.

Varför ska man gå Silversmide och Smyckesdesign?
– Silversmide och Smyckesdesign är en del av Konstskolan, och därför kommer du som studerande här att utveckla en bred förståelse för smyckes- och silversmide som en konstnärlig verksamhet. Genom att jobba med olika uppgifter under året kommer du att lära dig mycket om tekniker, och upptäcka att händerna är vårt tankeverktyg.

– Förutom att du får lära dig hantverkets grunder och tillverka metallföremål, så kommer du att få utveckla din förmåga att lära av din egen kreativa process och att uttrycka dig genom material, former och betydelser. Du kommer också att förstå vilken stark kraft smycken kan ha som ett medel för kommunikation, delaktighet och kontakt med samhället, och att de har ett viktigt kulturellt och socialt inflytande.

– Utbildningen i Silversmide och smyckesdesign är ett spännande år fyllt med aktiviteter relaterade till konst, design och skapande av smycken och silversmide. Du får också möjlighet att lära dig av framstående yrkesverksamma gästlärare och föreläsare inom olika områden.

Läs mer om Silversmide och Smyckesdesign