”Man lär sig extremt mycket av varandra”

Senast ändrad

Arezo Azizi, som alltid varit intresserad av konst, ville lära sig mer om färger och tekniker, och sökte och kom in på Konstskolans Konstnärliga grundutbildning. Det hon gillade allra mest med utbildningen var att man lärde sig så mycket av klasskompisarna – och att den är högskoleförberedande.

Fotografi på Arezo Azizi, tidigare studerande på Konstskolan.

– Tack och lov så blev jag antagen! Jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde den här utbildningen, säger Arezo Azizi, som precis gått ut Konstnärlig grundutbildning och nu vill söka sig vidare till högskolan.

Varför valde du att söka till Konstnärlig grundutbildning på Konstskolan?
– Jag har varit intresserad av konst i hela mitt liv. Innan jag flyttade till Sverige gick jag en tre månader lång kurs i Iran för att lära mig mer om konst. På gymnasiet läste jag Teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö och tänkte då att jag skulle studera arkitektur i framtiden. Men samtidigt tyckte jag att det var svårt att välja mellan arkitektur och konst, eftersom båda två var mina drömutbildningar.

– Jag ville verkligen testa något nytt, lära mig mer om färger, olika tekniker och metoder.

När jag fick reda på att Konstskolan hade en konstnärlig grundutbildning bestämde jag mig för att söka den.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
– Det bästa är att den är inriktad på att förbereda en för studier på högskolan. Det är en bred utbildning och jag har lärt mig väldigt mycket om konst. Jag fick prova på många saker som jag inte har gjort förut. Nu är jag taggad på att plugga konst i framtiden och att lära och utvecklas ännu mer!

Har du några tips till blivande studerande på Konstnärlig grundutbildning?
– Klasskamraterna kan vara en bra källa i skapandet; de kan dela med sig av erfarenheter som du själv saknar. På den här utbildningen delar verkligen alla med sig av sina tankar, idéer och erfarenheter, och man lär sig extremt mycket av varandra.

– Att göra misstag är en del av utvecklingen, faktum är att man lär sig mest av sina misstag. Våga ställa frågor, våga prova något nytt, försök få feedback både från klasskamrater och lärare – det kommer att hjälpa dig att utvecklas.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag ska planera och förbereda mig antingen för arkitektur eller för fri konst; jag ska utmana mig själv och måla och rita mer under det kommande året; och jag ska använda alla mina kunskaper som jag fått från Konstnärlig grundutbildning.

Läs mer om Konstnärlig grundutbildning