En nystart i yrkeslivet

Senast ändrad

Andreas Egholt ville göra en förändring i sitt yrkesliv. Han ville satsa på något kreativt och valde att söka till Konstskolans heltidsutbildning Silversmide och Smyckesdesign. Till våren är han färdig med studierna, och han ångrar inte sitt val!

Fotografi på Andreas Egholt, studerande på Silvesmide och Smyckesdesign.

Hej Andreas, berätta lite om dig själv!
– Jag är 27 år och uppvuxen i Stockholm. Jag har alltid haft ett intresse för kreativt skapande och hantverk, trä och metall. Min största inspiration är min moster, som är utbildad silversmed, och det är mycket tack vare henne som jag sökte till utbildningen.

Varför valde du att söka till Silversmide och Smyckesdesign på Konstskolan?
– Den största motiveringen var att jag ville ha en nystart i mitt arbetsliv och göra något som jag fann intressant, och samtidigt kunna utforska om smedyrket kunde vara något att satsa på i framtiden. Jag kan nu glatt säga att jag hittat mitt svar!

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
– Lärarna, och hur de hjälper till att utmana oss både konstnärligt och tekniskt. Lärarnas kunskaper och erfarenheter skapar en smidig genväg till att snabbt införskaffa mycket kunskap. När man lär sig själv genom att testa sig fram så är det lätt att man fastnar i de första tillvägagångssätten som fungerade för en själv. Och då utvecklas man inte på samma sätt.

– De projekt vi har arbetat med under utbildningen har också varit en väldigt bra och gradvis utmaning, där man har kunnat dra nytta av de moment man lärt sig tidigare på utbildningen.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Konstskolan?
– Att ta vara på nöjet i det man gör.       

Vad skulle du ge för råd till den som funderar på att söka till Silversmide och Smyckesdesign?
– Fokus på utbildningen är att lära sig teknikerna för att sedan kunna göra häftiga saker som man tycker om. Det innebär att man inte alltid har friheten till att göra exakt det man vill. Det är viktigt att känna till tycker jag, så att man inte söker utbildningen enbart för att göra projekt/smycken, för då kanske man blir besviken.

– Ett annat råd är att tänka på hur du ber om hjälp av lärare och klasskamrater. Att ställa öppna frågor kommer alltid att ge mer nyanserade svar och kanske bättre idéer än vad du först tänkte. Till exempel "hur hade du löst detta problem?" i stället för: "tror du den här lösningen kommer att fungera?"

Vad har du för framtidsplaner?
– Planen just nu är att söka till en längre utbildning som guldsmedslärling.

Läs mer om Silversmide och Smyckesdesign