Större frihet med distansstudier

Senast ändrad

Emelie Barnemo sökte till distansutbildningen Konst och Design för att komplettera sina studier till inredningsarkitekt med en mer konstnärlig inriktning. Och för att bygga sin portfolio. För Emelie har det varit optimalt att läsa på distans. ”Det ger en större frihet”, säger hon.

Svartvit bild på Emelie Barnemo. Hon har ljus kort hår under en svart mössa och silverringar i öronen.

 – Det viktigaste jag fått med mig från Konst och Design är vissa konkreta delar som portfolion, som jag redan sökt, och blivit erbjuden, jobb genom, samt kunskaperna i Adobeprogrammen. Men även samtal med lärare om formgivningsprocessen och om att våga gå sin egen väg, berättar Emelie.

Emelie Barnemo är 29 år och bor utanför Vintrosa, Örebro. Hon har en bakgrund som florist och har även arbetat inom försäljning. Hon har länge drömt om att bli inredningsarkitekt.

– I oktober 2021 tog jag semester från min dåvarande arbetsplats för att praktisera på en arkitektbyrå i Örebro, och kände att det var helt rätt. En månad senare påbörjade jag en utbildning till inredningsarkitekt på distans via Indretningsakademiet i Danmark, säger Emelie.

Varför valde du att söka till Konst och Design?
– Jag valde att söka till Konst och Design för att komplettera min redan påbörjade utbildning, som är väldigt tekniskt inriktad, med mer konstnärliga bitar. Jag ville också utforska min egen estetik, bygga upp en portfolio och testa på designprocessen.

Hur fungerade det att läsa på distans?
– För mig är det optimalt att läsa på distans. Det kräver naturligtvis ett visst mått av disciplin, men ger en större frihet. Jag hoppas att jag i framtiden kommer kunna ha möjlighet att även jobba på distans.

Hur upplevde du utbildningens bredd?
– Utbildningen var upplagd på så vis att vi många gånger själva kunde applicera informationen och uppgifterna på vårt eget konstnärskap, och det vi ville fördjupa oss i. Jag försökte styra de uppgifter jag kunde mot design och formgivning, medan andra ägnade sig mer åt måleri, teckning eller textilkonst.

Har du några tips till blivande studerande på Konst och Design?
– Till blivande studenter vill jag bara säga, kör! Det har varit så roligt och givande att få diskutera med likasinnade och verkligen kunna hänge sig åt sitt skapande.

Vad gör du nu?
– Nu är jag snart halvvägs in i mina studier till inredningsarkitekt och har haft samtal om ytterligare en praktikplats framöver.

Läs mer om Konst och Design