Utbildningen tog mig vidare

Året på Inredning och Design gav möjlighet att arbeta med flera områden inom formgivning. Utbildningen hjälpte Ludvig Borén att hitta sina styrkor och komma vidare.

Vem är du?

Jag är en inredningsarkitekt och möbelformgivare som för tillfället är baserad i Helsingfors, Finland, där jag ska påbörja min Master of Arts inom inredningsarkitektur på Aalto University. 

Jag har arbetat två år i Göteborg som inredningsarkitekt på Liljewall Arkitekter och har ett eget företag vid sidan om där jag har en mer experimentell och ifrågasättande ingång till formgivning – något jag känner att yrket som inredningsarkitekt inte alltid har utrymme för. 

Hur gick du vidare efter utbildningen?

Efter Art College valde jag att läsa ett år på KV Konstskola och gick därefter vidare till HDK i Göteborg och Instituto Europeo di Design i Madrid. Under mitt avslutande år på HDK gjorde jag en praktik som inredningsarkitekt och blev sedan anställd vid sidan om mina studier inför min examen i design. 

Vad tog du med dig från din tid på Inredning och Design?

Utbildningen på Art College är en fantastisk bas för vidare studier inom möbelformgivning och design. Den absolut största fördelen är utrymmet att vidröra flera områden inom formgivning för att hitta sina styrkor och utvecklingsområden som avsändare av framtida design.

Eftersom studierna ger grundläggande kunskaper inom en rad fält bör du som söker ha med dig i bakhuvudet att du inte kommer från utbildningen som färdig inom en kategori – du kommer vidare.

Lärarna jag mötte under mitt år på Art College hade flera olika bakgrunder och du som student får möjlighet att få input från flera olika yrkeskompetenser. Vad du tar med dig därifrån är helt upp till dig och dina ambitioner.

Vad är ditt bästa tips till de som vill gå i dina fotspår?

Nummer ett: gå aldrig i någon annans fotspår. Tanken med design är att gå där ingen har gått tidigare. Mitt råd är att förvalta utbildningstiden till max. I regel har samtliga kreativa utbildningar gemensamt att kraven på studenten ställs av en själv. Min absolut viktigaste erfarenhet från Inredning och Design var att jag fick lov att förkovra mig i ett par områden som jag brinner för och alltid velat arbeta med – och därefter bygga en karriär inom dessa områden.

Var hittar vi ditt arbete?

Ni hittar mig på Instagram under @ludvigboren och i samarbeten med andra företag som LUDVIG BORÉN DESIGN. Håll även ögonen på mitt företag Very Design Studio som jag har grundat ihop med Sointu Johansson.

Ansök till Inredning och design