”Jag sökte till Animationsakademien för att ta mig till nästa nivå”

Senast ändrad

Efter att ha jobbat som illustratör och animatör i ett par år kände Anton Broomé att han ville fortsätta utvecklas och bli bättre på det praktiska hantverket i animation. Han sökte till Animationsakademien och nu går han sitt sista år på den tvååriga utbildningen.

Fotografi på Anton Broomé i naturmiljö.

– Animation ger en fullkomlig frihet att ta det man har i hjärnan och ge det liv på pappret. Allt från en loop på två sekunder till en flera minuter lång film är kul att animera. Känslan av att se sina skapelser röra på sig kommer alltid vara beroendeframkallande, säger Anton Broomé.

Anton Broomé, 23 år, har alltid tecknat, och som barn älskade han att komma på olika berättelser om figurerna i sina skissblock.

– När jag fick testa på animation på gymnasiet visste jag på en gång att det var där min framtid låg, och det var då jag köpte min första ritplatta, berättar Anton.

Vad gjorde du innan du började på Animationsakademien?
– När jag tog studenten från en spelutbildning på gymnasiet visste jag att jag inte skulle fortsätta på samma spår. Jag ville i stället fokusera på animation, och ett halvår senare hade jag jobb som illustratör och animatör.

–  Jag utvecklades väldigt mycket på det jobbet, men efter ett par år kände jag att jag ville ta mig till nästa nivå och det var då jag sökte in till Animationsakademien. Jag jobbar fortfarande några timmar i veckan och man ser en tydlig förbättring av arbetet jag gjort sen jag började utbildningen.

Hur kom det sig att du sökte Animation och experimentfilm?
– Jag kände att jag hade nått den nivå jag kunde nå på egen hand, och skulle jag fortsatt utan att plugga vidare hade min utveckling saktat ner ganska rejält. Jag visste också att det var själva hantverket i animationen jag ville bli bättre på, så när jag såg hur mycket fokus det var på praktiskt arbete på utbildningen fastnade jag på en gång.

– Jag var först lite osäker på att söka hit eftersom jag redan animerat rätt mycket men nu är jag väldigt glad att jag tog den chansen! Det är mycket grundläggande kunskaper jag missat och när jag redan kan något är lärarna alltid bra på att utmana mig vidare.

Vilken typ av animation jobbar du helst med?
– Eftersom intresset kommer från mitt tecknande från början så kommer handtecknad 2D-animation alltid vara min favorit. Det har dock varit väldigt kul att testa olika uttryck och om jag får möjligheten kommer jag garanterat jobba med lite olika tekniker i framtiden!

Var hittar du din inspiration?
– Jag älskar att läsa och kolla film, och även om jag inte längre vill jobba inom spel tar jag mycket inspiration från det jag spelar. Jag följer också många animatörer och konstnärer på sociala medier, och sitter och scrollar varje dag. Ofta fastnar jag i en specifik genre eller tema som jag inte tar mig ur förrän jag skapar något själv.

Vad är det bästa med Animationsakademien?
– Jag har lärt mig väldigt mycket av utbildningen men det allra bästa är nog ändå människorna. Hela skolan har en trevlig stämning och när jag är ledig ser jag fram emot att åka dit och träffa alla igen.

– Man jobbar dubbelt så bra när man har andra att bolla idéer med och få feedback av, och det är sjukt inspirerande att se vad alla andra gör av varje uppgift. Man känner sig mer optimistisk för framtiden när man vet att många av dem en dag kommer vara ens kollegor.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Animationsakademien?
– Förmågan att dela sitt arbete med andra och att samarbeta i projekt. Nu under andra året av utbildningen sitter jag i ett rum med några andra elever, och även om vi alla har varsitt projekt att jobba på, skulle mitt inte vara hälften så bra om jag satt ensam.

 – Att kunna ge och ta feedback på ett så konstruktivt sätt som möjligt är nog också den viktigaste färdigheten man kan ha om man ska jobba inom kreativa yrken.

Vad är bästa tipset för den som vill satsa på animation?
– Hitta det arbetssätt som du har mest kul med. Animation tar ofta väldigt lång tid så det är viktigare att du gillar det dagliga arbetet än att slutprodukten är perfekt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Helst vill jag plugga vidare och bli så bra jag kan på animation. Till dess jobbar jag och försöker utmana mig själv så gott det går, och på fritiden kommer jag fortsätta experimentera och jobba på privata projekt!

Läs mer om utbildningen