Med känsla för dans

Senast ändrad

Hösten 2019 började Noah Rengart på Kungliga Svenska balettskolan. Intresset för dans började på lågstadiet, och redan som tolvåring dansade han flera gånger i veckan. När han var 14 år gick han på Balettakademiens linje BA Commercial. Att känsla är minst lika viktigt som tekniken är något Noah tar med sig från sina år på Balettakademien.

Manlig dansare.

Hej Noah! Du har kommit in på Svenska Balettskolan i höst. Hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt! Jag har fortfarande svårt att förstå det. Jag är supertaggad på att få börja skolan igen.

Berätta lite om utbildningen du ska gå.
– Jag ska gå på Kungliga svenska Balettskolans gymnasielinje med inriktning modern dans. Där får man undervisning i olika ämnen precis som på ett vanligt gymnasium, men utbildningen är mer fokuserad på dans.  Mitt schema kommer att bestå mer av dans än av läsämnen. Även om min inriktning är modern dans, kommer jag också att få utbildning i klassisk balett och jazz.

Hur kom det sig att du började dansa?
– Jag började dansa någon gång i ettan i grundskolan. På min skola fanns det aktiviteter som man kunde gå på, till exempel schack, tennis, golf och dans. Jag var inte så intresserad av att börja på någon av dem eftersom jag simtränade flera dagar i veckan. Men min fritidsledare sa till mina föräldrar att de skulle låta mig börja på dans, för jag dansade alltid runt i skolkorridorerna!

– Efter min första danslektion var jag ”såld”. Jag började på Balettakademien när jag var tio år och när jag var tolv slutade jag med simningen och började dansa fler gånger i veckan. När jag var fjorton ville jag satsa ordentligt på dansen och började på Balettakademiens linje BA Commercial. Där fick man extra mycket feedback för att kunna utvecklas individuellt. Feedbacken jag fick där var jättenyttig.

Du har gått många kurser på Balettakademien. Har du någon favorit?
– Jag har många favoriter, men jag gillar särskilt Yasemins dansklasser. Hennes contemporary jazz har ett sånt skönt flow, och när man dansar så vågar man dansa från hjärtat och känna sig fri.

Vad har du tagit med dig från kurserna på Balettakademien?
– Att känsla är minst lika viktigt som stegen. De behöver inte vara tekniskt perfekta om jag samtidigt kan förmedla känslor i dansen och musiken.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Mina framtidsplaner är att jag vill gå ut gymnasiet för att sedan ha dansen som mitt yrke. Helst utomlands.