”Lärarna är galet duktiga”

Senast ändrad

För Malou Nylund som går Balettakademiens musikalutbildning föll bitarna på plats när hon upptäckte musikalen med sin mix av dans, sång och teater. Hon stortrivs på utbildningen och är djupt imponerad av alla duktiga lärare och engagerade klasskamrater. – Jag känner att jag vågar prova nya saker och visa mina olika sidor, säger Malou Nylund.

Malou Nylund

Vad fick dig att börja dansa och sjunga?
– Jag har alltid älskat dans men hade inte tagit särskilt många dansklasser innan jag började på Balettakademien. Sjungit har jag däremot gjort sedan jag var liten, och i grundskolan var jag med på allt som gav mig chansen att sjunga eller stå på scen. Sista året på gymnasiet satte min skola upp musikalen Hair och det var då mitt stora musikalintresse väcktes. Bitarna föll liksom på plats när dans, sång och teater mixades ihop!

Varför valde du att söka till Balettakademiens Musikalutbildning?
– Det finns inte så många musikalutbildningar på högre nivå i Sverige och därför sökte jag alla de skolor som jag hade hört var seriösa. Balettakademien var en av dessa.

Vad är det bästa med utbildningen hittills?
– Lärarna är så galet duktiga och alla i klassen är otroligt motiverade. Jag imponeras om och om igen av hur kunniga, vänliga och pedagogiska lärarna är. Mina klasskamrater likaså. Finns det något jag inte förstår så kan jag fråga vem som helst i klassen och de kommer som små änglar och hjälper.

– Det bästa är att jag känner att jag vågar prova nya saker, vågar visa mina olika sidor och vågar chansa. Lärarna arbetar utifrån vilken nivå man själv befinner sig på och ger kontinuerligt utvecklande feedback.

Finns det något som är svårt?
– Vi arbetar just nu med ett karaktärsarbete, och det är inte det lättaste. Vi har valt ut en låt och en karaktär som sjunger låten, sedan ska vi utforska karaktärens känslor och drivkrafter och lära oss agera som om vi vore den här personen. Det svåraste är att gå in i karaktären och framkalla känslan i min egen kropp.

Har du några tips till blivande studerande på Musikalutbildningen?
– Vi går den här utbildningen för att utvecklas, och för att utvecklas måste vi våga. Rösten kommer att brytas ibland, du kanske behöver övervinna känslomässiga hinder, och det är okej att vara rädd för det. Det viktiga är att våga slänga sig ut i det okända, att våga göra fel och veta att både lärarna och klassen kommer att finnas där för en. Om man inte är villig att prova något för att man är rädd att göra fel så missar man väldigt många chanser till utveckling. Eller som vår lärare Sophie sa första dagen: Våga visa skit.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Den stora drömmen är såklart att få arbeta som musikalartist. Om jag åtminstone en gång i livet får vara med i en West End- eller Broadway-uppsättning så kommer jag vara nöjd för alltid.

– Jag vill leva ett roligt liv och kunna försörja mig på något som jag tycker är galet kul, och som får mig att känna mig levande. Scenen är en sådan plats för mig. Det spelar ingen roll om jag är 100% musikalartist och arbetar på stora scener eller om jag hoppar mellan små scener. Jag vill bara göra det jag älskar.

– Efter den här utbildningen är målet att komma in på en längre musikalutbildning. Jag vet att konkurrensen för musikalartister är riktigt hård, och därför vill jag öka mina egna chanser till jobb och ge de andra större konkurrens!