Gymnasten som klev in i dansens värld

Senast ändrad

Lauge Demant, 32 år, som har en bakgrund inom gymnastik, hade inte dansat särskilt mycket när han flyttade från Danmark till Stockholm 2015 och började på BA:s Streetlinje. Idag jobbar han som dansare och akrobat och har tagit plats i både Masked Singer Sverige och Den Lilla Sjöjungfrun.

Lauge Demant, alumn från Balettakademien Stockholm

– Jag gillar att ingen dag är likadan, och att jag får jobba med så många olika saker. Det är allt från TV, teater och film till reklam, plåtningar, träning och undervisning, säger Lauge Demant om sitt yrkesliv som dansare och akrobat.

Efter utbildningen på BA, som idag går under namnet Dansutbildning jazz/commercial, fick Lauge Demant ett akrobatjobb på Kungliga Operan och var med i uppsättningen av Turandot. Samtidigt forsatte han sin dansutbildning på Scandinavian Dance Academy.

– Det var en helt fantastisk upplevelse att få jobba på en sådan fin scen, med orkester, operasång och massor av fantastiska människor runt omkring sig, säger Lauge om första jobbet på Kungliga Operan.

Vad gör du nu?
– Just nu håller jag på och spelar in Masked Singer Sverige, säsong fyra. Jag har varit med sedan säsong ett, så det är roligt med ett återkommande gig. Härliga människor att få jobba med.

– Sedan håller jag på och repar med Den Lilla Sjöjungfrun som har premiär den 1 mars. Det känns också väldigt kul, då det är första gången jag är med i en musikal. Jag kan inte säga så mycket om det i nuläget, men jag kan lova att det blir massor med dans, sång och tricks.

Du har tidigare gått på BA:s Dansutbildning jazz/commercial. Varför valde du att söka till just den utbildningen?
– Jag skulle flytta till Stockholm med min sambo, för att hon hade kommit in på sin drömutbildning, och då behövde jag hitta på någonting att göra. Då var det en gymnastikkompis som rekommenderade BA, så jag sökte.

– Jag gillade att utbildningen var på dagtid, så det fortfarande var möjligt för mig att träna gymnastik på kvällarna.

Vad var det bästa med utbildningen på BA?
– Det bästa var att jag blev introducerad till så många olika dansstilar och genrer. Allt från jazz, modern dans och balett till hiphop, popping, locking och commercial.

– Något jag tagit med mig från utbildningen är att kunna “slå på” mitt fokus. Både på BA och senare även på Scandinavian Dance Academy lärde jag mig att kunna gå in i ett fokuserat mindset när det gäller inlärning av koreografi i jobbsammanhang.

Hur ser dansvärlden ut idag, ser du några trender?
– Jag tycker det ser bra ut. De senaste gångerna jag har varit och kollat på olika föreställningar har jag varit glad över den danskvalitet som jag har sett.

Har du något råd till den som funderar på att söka till Dansutbildning jazz/commercial?
– Gör det du tycker om och det som känns bra. Det kanske låter banalt, men det är roligare att jobba med något som man gillar.