”Det roligaste med det jag gör är att varje dag få vara i rörelse.”

Senast ändrad

När Johannes Tenstam insåg att han ville gå ”all-in” och satsa professionellt på dansen sökte han till Balettakademiens Yrkesdansarutbildning, där han nu går andra året. Han älskar miljön och känslan som lärarna och klasskompisarna skapar tillsammans, och att varje dag få känna den energi och glädje som dansen ger.

Intervjubild studerande Bale

– Det är utanför din bekvämlighetszon du växer som mest. Så kasta dig ut och var envis i din strävan, säger Johannes Tenstam.

Vad fick dig att börja dansa?
– Jag växte upp med min steppande pappa, musikalfilmer på TV:n och en syster som dansade. Glädjen till musicerandet och att förmedla känslor med kroppen smittade av sig och har alltid funnits där. För mig blev det genom sång och teater som jag började dansa i musikalproduktioner. Jag insåg att dansen gav mig något som skiljde sig från sången och teatern, och jag fastnade för det.

Varför valde du att söka till Yrkesdansarutbildningen?
– Personer som jag jobbat med i olika produktioner hade kopplingar till Balettakademien, och i en produktion där jag dansade blev jag tipsad om att söka. Under produktionen insåg jag att dansen var något jag ville kunna göra professionellt och jag förstod att Yrkesdansarutbildningen på BA kunde ta mig dit.

Vad är det bästa med utbildningen hittills?
– Miljön som skapas av lärarna och klasskompisarna. Lärarna - för bredden av deras olika bakgrunder, att de är så bra och erfarna från yrket som dansare. Klasskompisarna - för att det band som uppstår av så mycket träning tillsammans inspirerar, ger energi och skapar utrymme att kunna utvecklas tillsammans. 

Finns det något som är svårt?
– Att villkorslöst för sig själv gå ”all-in”, utanför sin comfort zone och att hitta mentala verktyg som funkar för sig själv när man tränar mycket under längre perioder.

Vad är roligast med det du gör?
– Att varje dag få vara i rörelse med andra och omges av energin och glädjen som bara dansen och dansare kan ge varandra.

Har du några tips till blivande studerande på utbildningen?
 – Ha tillit till processen och känn trygghet i skolans förmåga att lära ut, och ge dig själv tiden och utrymmet att få utvecklas. Dansa mer för din egen skull än för att bevisa något för någon annan, så kommer dansglädjen bli starkare och lyfta dig. Sinnet kommer utmanas lika mycket som kroppen. Utforska vilka mentala verktyg som funkar för dig i olika lägen.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Jag har många idéer och drömmar men framförallt vill jag agera på scen och känna att jag som dansare och aktör lärt känna min kropp så väl att jag blir fri i mitt skapande. Mitt mål är att bli så bra att jag öppnar upp mig själv för flera möjligheter och sammanhang. Exakt vart det leder får framtiden visa.