”Här får man verktyg för att bli en bred dansare”

Senast ändrad

Johanna Primavera är 21 år, kommer från Bergen i Norge och går andra året på Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm. Något hon verkligen uppskattar med utbildningen är att så mycket av tiden läggs på träning och fysiska lektioner, och att man som dansare får testa de flesta stilarna under utbildningens tre år. I framtiden vill hon jobba brett, och hon drömmer om ett starkt och framgångsrikt jazzkompani i Stockholm och Skandinavien!

Bild för intervju med Johanna Primavera, Yrkesdansarutbildningen Balettakademien.

Johanna Primavera har alltid dansat. Först bara för nöjes skull, bland annat i en dansgrupp med fokus på jazz och modernt, sen blev det en del hiphop och senare musikal under ett antal år. På gymnasiet valde hon estetisk linje med inriktning dans. Det var under sista året på gymnasiet som hon bestämde sig för att verkligen satsa på dansen, och sökte sig vidare till dansskolan Spin Off i Oslo, där hon gick en ettårig förberedande dansutbildning.

 – Därifrån ville jag fortsätta utbilda mig inom dans, så jag gick på audition här på Balettakademien i Stockholm, efter att ha sett Yrkesdansarutbildningens treor på turné. Den var grymt bra!  berättar Johanna.

Vad betyder dansen för dig?
– Dansen för mig betyder att få möjligheten att uttrycka och förmedla någonting. Med min dans kan jag skapa en känsla och en kontakt. Att utvecklas och dansa för mig själv är väldigt kul, men att få underhålla och dela med andra, det är magiskt!

– Det finns inget slutmål med dansen, utan man utvecklas hela tiden. Jag tycker verkligen om att lägga ner så mycket tid på något som jag gillar så mycket och sen upptäcka att man blir bättre.

Berätta vad du gör på utbildningen på Balettakademien.
Här på Balettakademien spenderas största delen av tiden på att dansa! Jag vet att många dansutbildningar har mycket teori, så jag känner att vi som går här har tur som har så pass mycket träning och fysiska lektioner. På Yrkesdansarutbildningen får man verktyg för att bli en bred dansare och vi får prova på de flesta stilarna. Vi får också lära känna många olika lärare och koreografer under utbildningens tre år.

– Nu i tvåan tog jag möjligheten vi har att åka på utbyte, så jag åkte till Bird College i London i två veckor under vårterminen. Det var en spännande tid i nya omgivningar. Man lär sig så mycket av att vara i en helt annan kultur inom ”Entertainment”!

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Jag vill jättegärna prova på det mesta. Just nu är jag sugen på att komma tillbaka till musikal-delen av mig själv igen. Att få vara med i en West Side Story-produktion är någonting jag drömmer om! Men jag är också intresserad av att arbeta med ett kompani, och drömmer om ett starkt och framgångsrikt jazzkompani i Stockholm och Skandinavien.

Har du någon förebild inom dans eller någon stil/dansare/kompani som du inspireras av?
– Kompaniet Hofesh Shechter gillar jag skarpt och jag blev så inspirerad av deras ”Grand Finale” när jag först såg den på Dansens Hus i Oslo. ”Minus 16” av Ohad Naharin är också en ikonisk föreställning som jag älskar. Annars blev jag väldigt inspirerad när jag var i London nyligen och fick uppleva världens bästa musikalartister på West End.

– Koreografer jag själv har fått arbeta med är Erica Sobol, en väldigt cool dam som jag gärna vill jobba med igen. Slutligen så inspireras jag otroligt mycket av mina med-dansare på Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien – och i dessa tider – speciellt över sociala medier!