Erasmus Pro – en bra väg in i yrkeslivet

Senast ändrad

Efter sin examen från BA:s Yrkesdansarutbildning, åkte Johanna Ekström på praktik till Rillieux-la-Pape i Frankrike via Erasmus Pro. Praktiken gör hon på YuPi som är en del av kompaniet CCNR Yuval Pick – ett kompani som varje år tar in ett antal unga dansare i starten av sin karriär.

Johanna Ekström, alumn Balettakademiens Yrkesdansarutbildning

Varför valde du att åka på utbyte med Erasmus Pro?

– Jag ville få erfarenhet av att jobba på ett internationellt kompani där det också fanns plats att lära sig, utvecklas och utforska. Som ung nyexaminerad dansare är det svårt att hitta jobb direkt efter utbildningen.  Att göra ett Erasmusutbyte är därför en väldig smart väg att ta för att komma in i yrkeslivet.

Vad får du göra på din praktik?

– Under en normal vecka börjar vi klockan 10.00 med en morgonklass för alla som jobbar eller har jobbat med CCNR. Vid lunchtid har vi sedan en klass med endast YuPi-teamet där vi fem dansare skapar tillsammans. Än så länge har vi jobbat med en repertoar från koreografen Yuval Pick, men nu börjar vi snart skapa vår turné som kommer att ske sommar och höst 2024. Vi avslutar oftast dagarna runt klockan 18.00. 

Hur känns det så här långt?

– Det känns så bra! Vi är endast fem dansare inom ungdomskompaniet YuPi så man kommer väldigt nära varandra. Det har verkligen skapat en miljö för att kunna utforska, utvecklas och bara vara sitt kreativa jag. 

Vad har du tagit med dig från utbildningen på BA in i din praktik?

– Under åren på BA lärde jag mig mycket om hur jag under en skapandeprocess kan vara självständig i mitt specifika artisteri, men samtidigt vara flexibel och följa en annan persons perspektiv. Detta har jag mycket nytta av just nu. 

Vad tror du att du kommer att ha för nytta av utbytet i framtiden?

– Det mesta kommer nog att komma till nytta i framtiden! Att ha jobbat utomlands med ett modernt kompani och turnera runt i ett annat land är väldigt användbara erfarenheter att ha som dansare. 

Vad är det roligaste med att vara yrkesdansare, och vad är den största utmaningen?

– Bara tanken på att makten nu ligger helt i mina händer är en fantastisk känsla. Det gav mig en ny kick av kreativitet och nyfikenhet att utforska vem jag är som dansare och vad som intresserar mig i den här branschen. Den största utmaningen för mig just nu är att hitta tid för rehabilitering och lugna stunder. Ibland kan det vara bra att stanna upp, se sig omkring och lyssna på kroppen. Det glöms ofta bort från min sida. 

Hur ser dansvärlden ut idag, ser du några trender?

– Någonting som vi jobbar väldigt mycket med här på CCNR är att använda rösten i samband med rörelse. Både i vårt eget skapande och under morgonklasserna. Det är något jag har märkt är ett mönster under nästan alla klasser.