Teknik och känsla ger rätta flowet

Senast ändrad

Fredrike Nissen går BA:s Dansutbildning modern/nutida och hon gillar mixen av att jobba hårt och ha kul. Hon är förvånad över hur fort man snappar upp koreografin när man tränar ofta, och hon har lärt sig vikten av att kombinera teknik och känsla. Efter utbildningen vill hon söka sig vidare, bland annat till BA:s Yrkesdansarutbildning, för att närma sig drömmen om att bli professionell dansare.

– Jag tycker att man har stor användning av modern dansteknik i många sammanhang inom dansen, även om man bara ska värma upp eller improvisera, säger Fredrike Nissen om varför hon sökte utbildningen.

Fredrike Nissen är 19 år och kommer från Falun. Hon började med att dansa hiphop som 7-åring, men gick ganska snabbt över till jazz och modern, vilka också är de stilar hon satsat mest på under senare år. På gymnasiet gick hon estetiska programmet med inriktning dans och började då dansa balett och satsa mer på tekniken.

Varför valde du att söka till Dansutbildning modern/nutida?
– Jag har alltid varit en jazztjej och har dansat jazz i ungefär 10 år, men jag var ganska ny på modern och kände att det var någonting som jag ville utveckla och bli bättre på.

Hur ser dagarna ut på utbildningen?
– Dagarna ser olika ut från vecka till vecka, men på ett ungefär så har vi balett fyra gånger i veckan, modern fem gånger och jazz två gånger. Vi har dessutom en del tillfälliga klasser som till exempel street, yoga, Countertechnique och fyspass.

– Just nu håller vi på med allt möjligt, allt från floorwork till teknik, men även saker som är mer upptempo. Eftersom det är ny termin så har vi många nya lärare och går igenom det mesta. Främst håller vi på med teknik, flöde i kroppen och uppvärmningar plus diagonaler.

Vad är roligast med det du gör?
– Jag tycker att floorwork på modernklasserna är superkul. Just att man lär sig nya vägar fram på golvet och att man hittar fram snabbare tycker jag är kul. Modernkoreografi är också väldigt roligt. Då är man både uppe och står men tar sig också ner på golvet med hjälp av olika tekniker. Det är också kul att man får jobba i olika tempon och utmana sig själv.

Vad är det viktigaste du har lärt under tiden på utbildningen?
– Det viktigaste jag har lärt mig hittills är att kunna kombinera tekniken och känslan på samma gång. Det är nödvändigt att kunna tekniken men om man inte har så mycket inlevelse eller känsla så blir det mer stelt. Lägger man på inlevelse så blir det en helt annan känsla i kroppen och man jobbar på ett annat sätt.

Var det något med utbildningen som överraskade dig?
– När jag kom till Balettakademien tänkte jag först att alla skulle kunna koreografin på en gång och att ingen skulle göra fel. Men jag upptäckte snabbt att så var det inte. Alla är människor och man gör fel eller glömmer bort ibland.

– Jag blev överraskad av att alla som går på Balettakademien är så dedikerade till dansen och jobbar hårt varje dag för att komma dit man vill och uppnå sina drömmar.

– En annan sak som överraskade var att när man dansar så ofta som man gör på Balettakademien, så snappar man upp koreografin så mycket fortare än vad man gjorde innan.

Har du några tips till blivande studerande?
– Det viktigaste är att ha kul och känna att man vill lära sig nya saker. Sedan behöver man pressa sig själv lite så att man lär sig någonting. Det är mycket nytt och det gäller att ligga i för att få den bästa upplevelsen.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Min dröm har alltid varit att bli professionell dansare. Jag kommer söka mig vidare till massor av olika skolor för att få den bästa utbildningen, och jag kommer bland annat söka Balettakademiens Yrkesdansarutbildning.