På väg mot en karriär som artist

Senast ändrad

När Cornelia Olofson sökte till Musikalutbildningen hade hon nästan gett upp hoppet om en karriär som artist. Men så kom hon in på utbildningen och det är ett val hon inte har ångrat. Under hösten 2017 spelade hon rollen som Wendy i musikalen Peter Pan på Intiman i Stockholm. Och att stå på scen, det vill hon fortsätta med!

Cornelia Olofson

Vad fick dig att börja dansa och sjunga?
− Musiken och sången har jag alltid haft i mitt liv då jag kommer från en musikfamilj, och redan som liten älskade jag att stå på scen. Precis som många andra började jag dansa balett som treåring, så det är väl mina föräldrar som jag har att tacka.

− När jag var tolv år började jag i en musikalgrupp samtidigt som jag tog sånglektioner och upptäckte hur roligt det var att göra konserter och föreställningar. Jag fastnade för musikal och kombinationen av dans, sång och teater.

Varför valde du att söka till Musikalutbildningen?
− Jag upptäckte Balettakademien när jag var intresserad av att gå en danskurs. Men så såg jag på hemsidan att Musikalutbildningen hade en audition och valde spontant att ansöka. Musikalartist hade ju varit min dröm så länge. Året innan var jag väldigt sjuk och hade haft ett avbrott från både dans, teater och sång och hade nästan gett upp hoppet om en karriär som artist.

Vad var det bästa med utbildningen?
− Det var utan tvekan lärarna. De var engagerade och brydde sig om alla i klassen. Jag kände alltid att jag blev sedd under lektionerna. De delade också med sig av hur det är att ha ett konstnärligt yrke, vilket motiverade mig ännu mer.

Vad har du tagit med dig från utbildningen?
− Jag har insett att för att kunna spela teater måste man vara trygg i sig själv. Jag har blivit mycket mer självsäker, trygg och lugn efter året på Balettakademien. Förutom alla kunskaper och tekniker inom teater, sång och dans har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv.

Har du några tips till blivande studerande på Musikallinjen?
− Ta vara på året, det går mycket snabbare än vad man tror. Pröva nya dansklasser, stanna kvar och öva efter skoltid och missa inga lektioner. Det är verkligen värt att satsa på utbildningen så gå in helhjärtat och ha alltid ett öppet sinne. Ta också vara på alla nya kontakter, vänner och möten. Och ställ så många frågor du kan! Passa även på att spela in sånglektioner, ta foton som minnen och filma konserter - det önskar jag att jag hade gjort mer.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
− I höstas spelade jag rollen som Wendy i musikalen Peter Pan på Intiman i Stockholm och under våren kommer jag att gå på fler auditions och förhoppningsvis fortsätta stå på scen. Får jag inte jobb i en produktion kan jag istället lägga mer tid på min egen musik, att skriva och spela in fler låtar.

− Min dröm är att arbeta kreativt och konstnärligt. Antingen på scen som sångerska, musiker eller musikalartist, eller bakom scen som låtskrivare, regissör eller författare. Jag är som mest lycklig när jag får vara kreativ och skapande.