Hans musik ger dansarna energi och inspiration

Senast ändrad

I 23 år har Conny Laxell spelat livemusik på Balettakademiens dansklasser. Han är en multiinstrumentalist med grunden i slagverk, men han spelar också cigar box-gitarr, kalimbas, flöjter och piano. Att spela live på dansklass handlar mycket om att skapa rätt sorts energi i rummet.

Conny Laxell är musiker på Balettakademien Stockholm

– Det jag tycker är roligast med att spela live till dans är skapa ett ljudlandskap för dansarna där de känner sig inspirerade att uttrycka sig konstnärligt, säger Conny Laxell.

Hur går det till när du spelar på klass på BA?
– Jag förbereder inte något speciellt material inför en klass, men jag roddar en hel del instrument! Om det är en danspedagog som jag inte har jobbat med tidigare brukar jag prata kort med hen innan lektionen och stämma av hur vi lägger upp det hela. Mitt jobb är sedan att tolka pedagogens rörelsematerial och skapa den musik jag tycker passar dynamiken och stämningen i klassen.

Finns det någon utmaning med att spela live på klasser?
– Den utmaning som jag ser är att man måste vara PÅ hela tiden. Att spela på många klasser under en och samma dag är väldigt energikrävande och emotionellt, eftersom jag försöker "trycka ut" energi i rummet så att dansarna ska känna sig drivna och inspirerade. Men jag älskar ju den delen av jobbet också.

Är det någon skillnad mellan olika klasser, till exempel kurser för barn, klasser på utbildningarna och proffsklasser?
– Skillnaden att spela för olika grupper tycker jag är hur mycket energi man får tillbaka från dansarna. Trötta yrkeselever, som går en tuff utbildning, har i november kanske inte så mycket energi kvar att ge. Då blir mitt jobb att hjälpa till att ge dem energi. Dansarna på en proffsklass å andra sidan kanske är mer glada över att få träna och träffa andra dansare. De kan köra på lite hårdare själva, med sin egen energi så att säga. Och av barndans får man en helt annan sorts energi; nyfikna barn som kommer med sprudlande energi!

Finns det något som är extra roligt med att spela live på klass?
– Jag tycker att det är extra roligt när det uppstår ett gemensamt konstnärligt uttryck mellan musik och dans på en dansklass. När det blir en sorts flow i rummet och alla känner att det sker något speciellt. Det händer inte varje gång, men när det gör det så är det underbart.

Vad gör du mer, utanför ditt arbete på BA?
 – Jag frilansar som musiker, kompositör, dansare och pedagog. Jag turnerar just nu med två barnföreställningar, som jag både dansar och spelar i. Plus att jag har komponerat all musik i båda föreställningarna. Sedan har jag precis spelat in ett album med musik för dansklasser som jag släpper för försäljning inom kort. Jag har själv gått på Balettakademiens utbildning en gång i tiden, jag gick ut 1999.

Foto: Marcus Tari