Han valde att satsa på sin passion

Senast ändrad

När Carl Ekengren blev permitterad från sitt jobb fick han tid att tänka igenom vad han ville göra med sitt liv. Han bestämde sig ganska snart för att följa sin passion, och sökte in till Balettakademiens Musikalutbildning, där han nu går första terminen.

Intervjubild stu

– Mitt mål är att jobba som musikalartist. Jag vill vara med och skapa starka upplevelser för andra, säger Carl Ekengren.

Vad fick dig att börja dansa och sjunga?
– När jag gick på högstadiet såg jag en föreställning där min storasyster var med och sjöng. Det var med en hel orkester och de körde låtar från film och musikal. Jag blev väldigt berörd när jag såg och hörde sångarna uppträda, och jag kände att jag också skulle vilja vara däruppe på scenen. Vid den tidpunkten började jag så smått att sjunga på fritiden, och jag hade redan spelat piano i några år. När det gäller dansen hade jag i princip noll formell erfarenhet när jag började på Balettakademien.

Varför valde du att söka till Balettakademiens Musikalutbildning?
– När pandemin kom i våras blev jag permitterad från mitt kontorsjobb och fick väldigt mycket tid att reflektera över tillvaron. Jag kände att jag tappat lite livsglädje och ville göra någonting jag har passion för, och musikal kändes som rätt väg. Jag hade hört talas om Balettakademiens utbildning via en kollega och bestämde mig för att söka.

Vad är det bästa med utbildningen hittills?
– Att det i princip aldrig känns tråkigt att gå till skolan. Varje dag lär jag mig nya saker och får vara med om roliga upplevelser tillsammans med de andra i klassen. Men på ett mer objektivt plan tror jag att lärarna är det bästa med utbildningen. Det är nästan omöjligt att inte utvecklas i hög takt eftersom lärarna är så pass kunniga, motiverande och kan anpassa undervisningen utifrån varje enskild elev.

Finns det något som är svårt?
– Jag gav mig in på musikalspåret betydligt senare än många andra, vilket kan skapa lite tvivel och mental stress. Musikal handlar ju om sång, teater och dans och det finns väldigt mycket jag behöver lära mig för att bli en duktig musikalartist. Ibland kan det kännas som att det skulle ta hela livet att bemästra alla tre grenar.

– Av denna anledning försöker jag ständigt fråga mig själv: vilka saker bör jag verkligen lägga mitt fokus på och vad är lite mindre viktigt? På detta sätt ger du dig själv möjligheten att faktiskt bli duktig på ett fåtal saker snarare än att bli medioker på tusen olika saker. Du behöver också ha självdisciplin att utföra de saker som gynnar din utveckling även om just de sakerna kanske inte är de roligaste.

– En stor fördel är att både klasskamrater och lärare är väldigt ambitiösa och peppande vilket smittar av sig. 

Har du några tips till blivande studerande på Musikalutbildningen?
– Jag tror att bra tips alltid måste utgå från vem just du är som person, men för de flesta som börjar utbildningen tror jag detta kan vara bra att höra:

  • Första tiden är alla lite nervösa och du kanske inte vågar visa alla dina sidor. Men jag tror att du kommer få ut mest av utbildningen om du ser skolan som en plats där du helt enkelt ska lära dig saker. Du är inte där för att visa hur duktig du är eller för att undvika att göra bort dig. Tänk på att lärarnas jobb faktiskt är att hjälpa dig att utvecklas, så ställ dina frågor och våga prova olika grejer på lektionerna! Håller du tillbaka för mycket blir det svårt för lärarna att ge värdefull feedback på dina prestationer eftersom du knappt visat någonting. Det blir också mycket roligare om du vågar vara i nuet och bara köra.

  • Ett annat tips är att verkligen ”utnyttja” dina duktiga klasskompisar. Mycket tid i skolan spenderas med dina klasskompisar och de flesta tycker det är kul att ge feedback, hjälpa till eller bolla idéer kring det du jobbar med för tillfället, så använd varandra!

  • Slutligen, ha lite tålamod. Att utvecklas som musikalartist handlar om att förändra sina beteenden, och beteendeförändring tar betydligt längre tid än att exempelvis bara lära sig en låttext. Under utbildningen kommer du att få insikter i vilka saker just du behöver jobba på. Så länge du själv vet vad du behöver jobba på och dagligen tar små kliv i rätt riktning kommer du att nå din slutdestination. I slutändan kommer du förmodligen vara okej med att det inte gick över en natt som du kanske hade hoppats på från början.