Dansutbildningen Balettakademien

Konst- och kulturutbildning Göteborg

Dansutbildningen på Balettakademien Göteborg är en yrkesutbildning med inriktning mot modern dans. Små klasser, starkt fokus på individuell utveckling och samarbeten med koreografer, scener och skolor i Sverige och utomlands gör utbildningen unik i Sverige.

Ansök nu Öppnas i ett nytt fönster Dansutbildningen, Balettakademien Göteborg
Sista ansökningsdatum
2023-03-29
Utbildningsstart
2023-08-21
Omfattning
3 år
Studietakt
Heltid
Antal platser
17
Årsavgift
57 000 kronor
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Du kan söka utökat lån, så kallat merkostnadslån, som täcker årsavgiften.

Ansökan öppnar 1 januari.

Basämnena i Dansutbildningen på Balettakademien Göteborg är modernt, balett, jazz och repertoar där du möter många olika tekniker och stilar. Dessutom tränar du pilates och får teoretiska kunskaper i danshistoria, musikteori, branschkunskap, anatomi, kost och näringslära.

Under dansutbildningen utvecklas dina tekniska kunskaper och din förmåga att interpretera en koreografi. Du arbetar med komposition, instudering av originalkoreografier och etablerade kompositioner. Du övar också upp din kreativitet i improvisation och scenframställning.

Du utvecklar dina styrkor och ditt personliga uttryck

Dansutbildningens kursplan ger dig möjlighet att utveckla just dina styrkor tillsammans med andra i små klasser. Du får individuell coaching i dansteknik, och stort fokus ligger på ditt eget förhållningssätt till arbetet utifrån din målbild och pedagogernas återkoppling. Det ger dig möjlighet att utveckla ditt personliga uttryck på scenen för att som professionell dansare kunna söka arbete inom såväl moderna kompanier som i musikaler och shower.

Du möter internationella gästpedagoger

På Dansutbildningen samarbetar vi med koreografer, scener och skolor i Sverige och utomlands, till exempel Regionteater Väst, GöteborgsOperan, Vara konserthus och Shenandoah University. Bland våra internationella gästpedagoger finns Jarek Cemerek, Mari Carrasco, Toby Fitzgibbons, Roderick George och Aaron Vickers. Sedan våren 2019 är Camilla Ekelöf konstnärlig rådgivare för utbildningen.

Du lär dig att samarbeta

Även om din individuella utveckling är i fokus är inget sceniskt arbete möjligt på egen hand. Att arbeta professionellt som dansare förutsätter samarbete, närvaro och interaktion med andra dansare, koreografer och regissörer. Därför ställer vi stora krav på närvaro och att du alltid är väl förberedd inför lektionerna.

Du har tillgång till Balettakademiens studios för eget arbete

Dansutbildningen sker på heltid med schemalagd undervisning på dagtid men även kvällar och helger förekommer. Du har tillgång till Balettakademien Göteborgs studios och salar för eget arbete, vilket hjälper dig i din utveckling.

Du medverkar på olika scener och i en professionell slutproduktion

Under dansutbildningen redovisas det pågående arbetet – till exempel ensembleverk, solopartier, improvisationer och egna kompositioner – kontinuerligt på olika scener. Under ditt tredje läsår är du med i en offentlig slutproduktion som skapas av ett professionellt konstnärligt team.

Tidigare klasser har bland annat satt upp The destination och De 7 dödssynderna.

Dansutbildningen berättigar till CSN

Dansutbildningen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar. Dansutbildningen är CSN-berättigande och du kan söka utökat lån för årsavgiften.