Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
VVS-ingenjör 400 YH-poäng

VVS-ingenjör, Umeå

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system antingen för ett stort entreprenadbolag eller för ett mindre företag som specialiserat sig på VVS.

VVS-ingenjör

Fakta

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system. 
Under utbildningens 2 år läser du en lång rad olika kurser som exempelvis fastighetsteknik, CAD, projektering och byggteknik, VVS-teknik, projektmetodik och kommunikation och ledarskap. 
Under utbildningens 3 LIA-perioder (23 veckor) jobbar du i skarpt läge på olika arbetsplatser. Under LIA-peri­oderna utvecklar du dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb.

Sista ansökningsdatum:
Ansökan öppnar den 15 januari
Utbildningsstart:
September 2020
Omfattning:
400 yh-poäng
Studietakt:
Helfart
Antal platser:
20
Antal veckor LIA:
23
Efter utbildningen kan du arbeta som:
VVS-ingenjör
VVS-projektör
VVS-konstruktör

Produktblad

Rollen som VVS-ingenjör

Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Ett projekt kan handla om nybyggnation eller ombyggnation och omfatta ett eller flera tekniska system. Du planerar produktionen vad gäller ekonomi, tid och personal och träffar beställare och andra entreprenörer i byggmöten.
Väljer du ett jobb som konstruktör, designar du tekniska system utifrån ställda krav och tar fram bygghandlingar. Till din hjälp har du datoriserade beräkningssystem och CAD. Ofta ingår även besiktningar och energiutredningar i uppgifterna.

Framtidsutsikter

Byggandet i länet ligger på rekordnivåer. Vi blir fler i Västerbotten och befolkningstillväxten i länet skapar ett behov att bygga och renovera bostäder. Vid sidan av det kraftiga bostadsbyggandet pågår även byggnationer av exempelvis skolor, äldreboenden och vägarbeten i länet.

Installationsbranscherna som projekterar, bygger och servar installationer i fastigheter, har den mest centrala rollen i energieffektiviseringsprocessen och vill därför medverka till uppfyllelsen av Sveriges energimål. För att kunna göra det behöver fler VVS-ingenjörer utbildas inom Yrkeshögskolan.

Bred YH-utbildning varvad med kvalificerad yrkespraktik

Under utbildningens 2 år läser du en lång rad olika kurser som exempelvis fastighetsteknik, CAD, projektering och byggteknik, VVS-teknik, projektmetodik och kommunikation och ledarskap. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenhet och kunskap som i 94% av fallen leder till jobb direkt efter avslutad YH-utbildning.

Det är viktigt att du som VVS-ingenjör behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till Learnesys onlinekurs i Excel och Word.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskap om byggkonstruktion samt olika installationssystem. Du har färdigheter i ritningsprogrammet CAD samt specialistkunskap inom olika värme- och ventilationssystem samt klimat- och rörsystem, värmepumpar och rumskylare. Du har kompetens att felsöka, göra kontroller samt beräkningar. Efter utbildningen kan du arbeta som VVS-ingenjör, VVS-projektör eller VVS-konstruktör och designa tekniska system för nybyggnationer eller ombyggnationer.

LIA

Under utbildningens 3 LIA-perioder (23 veckor) jobbar du i skarpt läge på olika arbetsplatser. Under LIA-peri­oderna utvecklar du dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb.

Vad innebär en yrkeshögskoleutbildning?

Alla yrkeshögskolans utbildningar svarar mot en konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet.

Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Krav på särskilda förkunskaper

Förutom grundläggande behörighet för yrkeshögskoleutbildning krävs särskild behörighet:

Godkänt betyg/E i Matematik B/ Matematik 2 eller motsva­rande kunskaper

Godkänt betyg/E i Svenska B/ Svens­ka 2/ Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper

Kontaktinformation:

Telefon: 090-711412Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Toggle module
Myndigheten för yrkeshögskolan
Toggle module
LIA utomlands