Energitekniker

Folkuniversitetet hjälper energibranschen att utbilda nya kompetenta medarbetare.

Vi ser dagligen att aktörer inom energiteknik kämpar med att hitta kompetent personal. Folkuniversitetet vill därför ha behovet av helt nya utbildade Energitekniker bekräftat av dig som arbetar inom branschen. Om du och dina kollegor anser att det finns ett kompetensgap avser vi att söka en yrkeshögskoleutbildning som hjälper er att fylla det.

Utbildningens mål

Utbildningen ger breda och till viss del fördjupade kunskaper inom fastighetsteknik. Den studerande ska efter examen ha kunskaper, färdigheter och kompetens att ta ett tekniskt fastighetsansvar för en eller flera fastigheter. Vidare ska den studerande ha kunskaper, färdigheter och kompetenser att ansvara för den tekniska driften inklusive service och underhåll av fastigheterna och för det operativa arbetet med att effektivisera fastigheternas energiprestanda och energiförbrukning. Inom det tekniska området ger denna yrkeshögskoleutbildning fördjupade kunskaper inom fastighetsteknik, installation och installationssamordning samt fastighetsautomation, vilket omfattar styrning och reglering.

Den ger god förståelse för fastighetssystemens samverkan samt färdigheter för att identifiera, formulera, analysera och lösa fastighetsrelaterade problem. Utbildningen ger även fördjupade kunskaper och färdigheter i att tillämpa god resurshållning med tyngdpunkt inom energi och miljö kopplat till fastighetens drift.

Genom praktisk träning i de teoretiska kurserna och under LIA tränas den studerande i att lösa sammansatta problem, att planera och föreslå energieffektiva och driftsäkra systemlösningar för byggnader, inklusive val av material och ingående komponenter.

Innehåll

  • Energisystem,15 yhp
  • Byggnader och byggfysik + CAD, 35 yhp
  • Värmeteknik + Injustering av vattenburna system, 35 yhp
  • Ventilationsteknik (3v teori + 3v praktik), 30 yhp
  • Kyl och värmepumpsteknik (Thermiaskolan), 20 yhp
  • Elkunskap (El.labb), 20 yhp
  • Fattighetsautomation 1&2, 25+25, 50 yhp
  • Energianalys   /Energioptimering (Energikartläggning), 30 yhp
  • LIA, 110 yhp
  • Projektkunskap, 10 yhp
  • Presentationsteknik och kommunikation, 15 yhp
  • Entreprenadjuredik, 10 yhp
  • Arbetsmiljö och säkerhet, 5 yhp
  • Examensarbete,15 yhp

Kurser i bokstavsordning

Arbetsmiljö och säkerhet, 5 yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskap om arbetsmiljöns betydelse för individ, företag och samhälle. Kursen ger även kunskap om vilka förutsättningar som krävs för en väl fungerande arbetsplats fysiskt, psykiskt som psykosocialt. Slutligen ger kursen förståelse för hur man kan påverka sin egen och andras arbetsmiljö för att förhindra ohälsa och hur man medverkar till att skapa goda arbetsförhållanden på sin arbetsplats

Målet med kursen är att de studerande har förutsättningar för att kunna bidra till ett tryggt, säkert och positivt arbetsklimat såväl fysiskt, psykiskt som socialt.

Byggnader och Byggfysik + CAD, 35 yhp

Syftet med kursen är att ge studerande kunskaper i hur olika byggnader är konstruerade samt vilka olika typer av material som förekommer i vägg, golv och tak. Byggnormer samt gällande regler och relevant terminologi som används i branschen. Kursen ger också kunskap i ritningsläsning och att kunna läsa och förstå konstruktions- och produktionsritningar framställda i CAD,samt att få kunskap om produktion och redigering av olika typer av ritningar med hjälp av aktuell och för Energitekniken relevant CAD programvara. Kursen ger även grundläggande kunskaper om värme- och ventilationssystem som behandlas mer utförligt i kurserna värmeteknik och ventilationsteknik.

Målet med kursen är att den studerande får kunskap om hur byggnadsteknik och -konstruktion kan ge förutsättningar för att skapa hållbara byggnader med avseende på energieffektivitet/optimering, inomhusklimat, miljö och fastighetsekonomi.

Elkunskap, 20 yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper i ritnings- och schemaläsning för 1-fas och 3-fasinstallationer med tonvikt på elmotorer och startapparater. Vidare ger kursen kunskaper i ledningsdimensionering och felsökning av elmotorer och startapparater. Relevanta systems uppbyggnad och säkerhetsanordningar, lagar och föreskrifter i fråga som rör behörighet för elinstallationsarbeten. Mätteknik och mätning av elektriska storheter, mätning av ström, spänning och effekt samt träning i att använda relevant mätutrustning och felsökning. Kursen ger också en introduktion till klenströmsapplikationer vilken sedan fördjupas i kursen ”Fastighetsautomation”.

Målet med kursen är att den studerande kan utföra enklare elarbeten på ett lagenligt och säkert sätt. Den studerande ska också efter genomförd kurs ha teoretiska kunskaper motsvarande de behörighetskrav som ställs för elarbeten på Auktorisation B

Energianalys – Energioptimering och effektivisering,30 yhp

Syftet med kursen är att ge de studerande kunskaper om olika energikällor och energilagring ur systemperspektiv. Att de även ska få avancerade kunskaper i energioptimering och -effektivisering av byggnader med hänsyn tagen till inomhusklimat och fastighetsekonomi för att minska byggnaders energianvändning och miljöpåverkan. Även kunskap om metoder för utformning av energideklarationer enligt Boverkets regler ingår i kursen.

Målet med kursen är att de studerande får kompetens att självständigt planera, genomföra, följa upp och på ett lättfattligt sätt kommunicera förbättringar inom byggnader med avseende på energieffektivitet, optimering, inomhusklimat, miljöpåverkan och fastighetsekonomi enligt norm för energikartläggningar och energideklarationer.

Energisystem,15 yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper om olika anläggningar som levererar el och/eller värme. Vidare utvecklar den studerande genom kursen förståelse för sammanhang och samband ur ett systemperspektiv från en anläggnings olika delsystem till en fungerande helhet. Kursen behandlar även hur olika energisystem kan samverka i en fastighet för att uppnå minsta möjliga miljöpåverkan och hög energiverkningsgrad. Kursen ger färdigheter i att läsa flödesscheman samt göra beräkningar av effekt, energi och verkningsgrader för hela anläggningar.

Målet med kursen är att de studerande har kunskap om olika kraft- och värmeanläggningar, hur de samverkar med byggnaders vatten- och värmesystem och fungerar som en introduktionskurs till hela utbildningen

Entreprenadjuridik,10 yhp

Kursen ska ge den studerande kunskaper om olika entreprenadformer och de lagar och förordningar som styr entreprenadverksamhet samt de allmänna bestämmelser som styr utförandeentreprenader. Vidare ska de studerande även få kunskaper om konsumenters rättigheter och skyldigheter samt regler för ROT-avdrag.

Målet med kursen är att de studerande har kunskaper om olika entreprenadformer, lagar och förordningar som styr entreprenadverksamhet, samt konsumenters rätt- och skyldigheter i samband med utföranden av entreprenad.

Examensarbete,15 yhp

Syftet med kursen är att ge de studerande kunskaper i att självständigt planera, genomföra samt skriftligt och muntligt presentera ett examensarbete med anknytning till yrkesrollen/branschen genom de kunskaper, färdigheter och kompetenser som de införskaffat sig under utbildningen. Kursen ger kunskap i att kritiskt förhålla sig till källor, mätningar och resultat samt rapportskrivning.

Målet med kursen är att de studerande har fått specialiserade kunskaper i/om det objekt som studerats i examensarbetet och att hen bidragit till någon form av förbättring inom yrkesrollen/branschen.

Fastighetsautomation, Del 1, 25 yhp, del 2, 25 yhp

Syftet med kursen är att ge de studerande kunskaper inom fastighetsautomation som syftar till att minimera energianvändningen för byggnader, genom att vid varje tillfälle anpassa värme, kyla, ventilation, varmvatten samt belysning efter behov. Kursen ger djupgående kunskaper om komponenter inom fastighetsautomationen samt hur dessa styrs via DUC och PLC.

Kursen ger även kunskaper om olika programvaror och standarder avseende styr- och övervakningssystem samt färdigheter att handha och styra, logga, felsöka och åtgärda fel i styr- och övervakningssystem.

Målet med kursen är att de studerande ska ha kompetens att analysera utförda loggningar och föreslå energieffektiviserande och optimerande åtgärder utifrån dessa med hänsyn tagen till byggnadens verksamhet, användare och fastighetsekonomi.

Kyl- och värmepumpsteknik, 20 yhp

Syftet med kursen är att ge de studerande kunskaper om kyl- och värmeanläggningars grundläggande funktioner, uppbyggnad och komponenter, samt kunskaper i termodynamik och värmelära. Kursen ger även kunskaper om regler, förordningar, symboler och beteckningar, samt fördjupade kunskaper om felsökning, drift och underhåll av kyl- och värmepumpsanläggningar i enighet med föreskrifter för att optimera energianvändning miljö och ekonomi.

Målet med kursen är att de studerande ska få kompetens att projektera, dimensionera samt injustera kyl- och värmepumpsanläggningar, samt analysera, planera och genomföra åtgärder för att serva och driftoptimera kyl- och värmepumpsanläggningar ur ekonomiska, miljömässiga och användarens behov.

LIA 1-3 Lärande i arbete, 110yhp

Syftet med kursen är att den studerande får möjlighet att fördjupade sina teoretiska kunskaper genom att omsätta den genomförda teorin i praktik. Till en början med hjälp och stöd för att vidare alltmer på egen hand klarar av yrkesrollens arbetsuppgifter.

LIA-perioderna syftar också till att de studerande ska få de yrkespraktiska kunskaper, färdigheter och kompetenser som inte är möjliga att förvärva via teoretiska studier.

Att den studerande får fördjupade kunskaper om yrkesrollen och dess arbetsuppgifter, organisation och de produkter som företaget inom branschen erbjuder kunder.

Att den studerande får kunskaper om arbetsmiljö, säkerhet och gällande lagar för branschen och yrkesrollen
Att den studerande får kunskap om företags juridiska, ekonomiska, affärsmässiga ramar och hur dessa påverkar företagets produkter.

Att den studerande får kunskap, färdigheter och kompetens om teknisk förvaltning och fastighetstekniska system. Så som värme-, kyl och felanmälningssystem, men också att planera kommunicera och följa upp drift, underhåll/ förebyggande underhåll och felanmälan i enskilda komponenter eller större system i branschen.

Slutligen får den studerande även kunskap om planering, genomförande, kommunikation och uppföljning av energiinvesteringar/-optimeringar/-effektiviseringar.

Kursen ger också den studerande verktyg för att genomföra LIA-processen, från planering och platsanskaffning till redovisning och uppföljning.

Målet med kursen är att den studerande efter genomförda LIA-perioder har kunskap färdighet och kompetens att med viss handledning utföra yrkesrollens arbetsuppgifter.

Projektkunskap, 10 yhp

Syftet med kursen är ge de studerande kunskaper om hur projektarbete i näringslivet bedrivs på ett strukturerat sätt, med fokus på systemlösningar inom värme- och ventilationssystem samt fastighetsautomation i byggnader. Kursen ger även kunskaper om vikten av samordning och professionellt bemötande med kollegor och kunder. Kursen ger de studerande färdigheter i att genomföra mindre projekt samt skriva projektrapport som uppfyller givna krav. Slutligen ger kursen kompetens att kritiskt värdera källor och ett projekts resultat.

Målet med kursen är att ge de studerande kunskaper och färdigheter för att kunna planera, genomföra, följa upp och på ett enkelt sätt kommunicera såväl internt som externt fastighetsrelaterade projekt.

Ventilationsteknik, 30 yhp

Syftet med kursen med kursen är att ge en kunskap om hur man konstruerar en ventilationsanläggning från ventilationsaggregat till frånluft- och tilluftsdon. Hur ventilationen är uppbyggd och fungerar, vilken betydelse inneklimatet har samt installationskomponenternas funktion och underhåll. Kursen ger också kunskaper om hur man injusterar ventilationssystem.

Målet är att efter genomförd kurs skall den studerande ha kunskap-kompetens för att konstruera, kalkylera, projektera, dimensionera och injustera ventilationssystem i byggnader för optimal funktion samt vilka faktorer som bör beaktas.

Värmeteknik och Injustering av vattenburna system, 35 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper i systemtekniska lösningar för klimatstyrande installationer, driftsättning och reglering av värmeeffekter och flöden. Faktorer som leder till ett bra inomhusklimat. Förmåga att göra en korrekt injustering av vattenburna värmesystem samt genomföra byten till modern styr- och reglerutrustning för optimal värmekomfort och minskad energianvändning. Arbetet ska genomföras med en helhetssyn på byggnaden i samspel med övriga system för värme och ventilation

Målet med kursen är att de studerande får de tekniska och fysikaliska kunskaper som är nödvändiga för utformning av värmesystem i byggnader. Samt får kompetens att kunna dimensionera och injustera vattenburna värmesystem med fokus på ekonomi, miljö och inneklimat.

Avsiktsförklaring