Drifttekniker kraft- och värmeproduktion

Folkuniversitetet hjälper energibranschen att utbilda nya kompetenta medarbetare.

Vi ser dagligen att aktörer inom kraft- och värmeproduktion kämpar med att hitta kompetent personal. Utmaningarna är många! Företag rekryterar medarbetare från varandra och behoven av ny kompetent personal växer. Ett av de yrken det finns störst behov av är utbildade Drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion.

Folkuniversitetet vill därför ha behovet av helt nya utbildade Drifttekniker bekräftat av dig som arbetar inom branschen. Om du och dina kollegor anser att det finns ett kompetensgap avser vi att söka en yrkeshögskoleutbildning som hjälper er att fylla det.

Utbildningens mål

Efter examen har den studerande kompetens att arbeta som drifttekniker eller operatör på ett värmeverk, kraftvärmeverk eller på pannanläggningar inom industri, ex stål eller pappersindustrin. Hen utbildas till att drifta en anläggning på ett säkert, ekonomiskt och miljömässigt sätt,  genom övervakning, rondering och hantering av akuta driftstörningar. Vidare till att aktivt kunna delta i arbetsmiljöarbetet, vid felsökning, felavhjälpning och problemlösning samt göra säkra på- och avställningar av olika komponenter eller delar av anläggningen.  

Arbetslivets kompetenskrav för yrkesrollen Drifttekniker kraft- och värmeproduktion

  • Specialiserade kunskaper inom drift av kraft- och värmeproduktion mot industri och fastigheter
  • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden inom underhåll
  • Kunskaper om arbetsprocesser inom teoretisk och praktisk drift av kraft- och värmeproduktion
  • Bidra till att lösa sammansatta driftproblem på energiproduktions/-distributionsanläggningar
  • Planera och säkert förbereda anläggningar ur verksamhets- och individperspektiv inför underhållsarbete
  • Planera, säkert utföra och identifiera resurser för energiproduktions/ distributionsanläggningars drift
  • Självständigt behandla teoretisk och praktisk drift i området för vidare lärande och utveckling
  • Planera, genomföra och följa upp processpecifika händelser och beslutade åtgärder
  • Självständigt övervaka driften utifrån förelagda verksamhetskrav

Kurser för yrkeshögskoleutbildningen Drifttekniker Kraft- och värmeproduktion

Bränsle- och förbränningsteknik – 20yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om olika energislag som används som bränslen samt de olika eldningsanläggningar som används vid förbränning av dessa olika bränsleslag. Kursen ger även kunskaper i stökiometri som används för att beräkna exempelvis luftbehov vid en förbränning. Slutligen får den studerande kunskaper om olika metoder för att rena rökgaser efter förbränning.

Målet med kursen är att den studerande ska får färdighet att kunna utföra beräkningar för energiproduktion och verkningsgrader av energiproduktions-/ distributionsanläggningar

Drift- och underhållsteknik och arbetsmiljö – 20 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper i drift- och underhållsteknik för kraft- och värmeanläggningar utifrån syftet att få hög säkerhet för att förebygga ohälsa och olycksfall vid olika driftsituationer. I kursen ingår att få kunskap om arbetsmiljö och de nya AFS-reglerna motsvarande kraven för certifiering pannoperatör. Kursen ger också kunskaper i förebyggande och avhjälpande underhåll samt vanliga problem som kan uppstå i olika anläggningar och hur dessa kan åtgärdas. Slutligen får den studerande kunskaper om underhållets ekonomiska och miljömässiga betydelse för olika typer av anläggningar.

Målet med kursen är att den studerande får specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk drift av energiproduktions- och distributionsanläggningar, inklusive att självständigt kunna övervaka driften utifrån förelagda verksamhetskrav.

Elkunskap – 25 yhp

Syftet med kursen är att få kunskaper i ritnings- och schemaläsning för 1-fas och 3-fasinstallationer med tonvikt på elmotorer och startapparater. Vidare ger kursen kunskaper i ledningsdimensionering och felsökning av elmotorer och startapparater. Slutligen får den studerande kunskap om de lagar och föreskrifter som gäller i fråga om behörighet för elinstallationsarbeten.

Målet med kursen är att kunna utföra enklare elarbeten på ett lagenligt och säkert sätt. Att efter efter genomförd och godkänd kurs ha teoretiska kunskaper motsvarande de behörighetskrav som ställs för elarbeten på nivå Auktorisation B

Examensarbete – 25 yhp

Syftet med kursen är att ge kunskaper i att självständigt planera, genomföra samt skriftligt och muntlig presentera ett examensarbete med anknytning till yrkesrollen och branschen genom de kunskaper, färdigheter och kompetenser som hen har fått under utbildningen. Kursen ger också kunskap i att kritiskt förhålla dig till källor, mätningar och resultat samt rapportskrivning.

Målet med kursen är den studerande har fått specialiserade kunskaper om det objekt som studerats i examensarbetet och att du bidragit till någon form av förbättring inom yrkesrollen och branschen

Fjärrvärmesystem – 15 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om olika fjärrvärmesystem, deras uppbyggnad och konstruktion samt olika driftsituationer. Kursen ger även kunskaper om olika typer av undercentraler och inkopplingar av värmeväxlare som används. Slutligen får den studerande kunskaper i strömningstekniska beräkningar samt olika sätt att styra och reglera fjärrvärmesystemet.

Målet med kursen är att den studerande har kompetens att sköta distributionen av fjärrvärme samt felsöka och åtgärda distributionsfel.

Grundläggande kraft- och värmeanläggningar – 40 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskap om olika anläggningar som levererar el och/eller värme och ge kunskap om grundläggande beräkningar av effekt, energi och verkningsgrader för komponenter, i delar av anläggningar och hela anläggningar, samt förståelse för de matematiska, fysikaliska och kemiska formler och samband som ligger till grund för dessa beräkningar. 

Målet med kursen är att den studerande ska få färdighet och kunskaper att utföra grundläggande energitekniska beräkningar samt redogöra för olika energisystems uppbyggnad

Kraft- och värmeanläggningar, fördjupning – 45 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få fördjupad kunskap om kraft- och värmeanläggningars olika delsystem med sina enskilda komponenter så som pumpar, värmeväxlare och turbiner. Vidare utvecklar den studerande sin förståelse för sammanhang och samband för en anläggnings olika delsystem. De studerande lär sig även att göra fördjupade beräkningar av effekt, energi och verkningsgrader för komponenter, delar av anläggningar och hela anläggningar. 

Målet med kursen är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk drift av energiproduktions- och distributionsanläggningar inklusive att självständigt kunna övervaka driften utifrån förelagda verksamhetskrav.

Lärande i arbete (LIA) – 45 yhp år1, 60 yhp år2 Totalt 105 yhp

Lärande i arbete 1

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskap om LIA-företagets verksamhet, organisation och hur företagets arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet bedrivs. Den studerande ska också få kunskaper om hur arbetet praktiskt bedrivs avseende de energiprocesser företaget jobbar med, till exempel gällande drift- och underhållstekniska arbeten. Kursen ska också ge fördjupade kunskaper om de arbetsuppgifter som ingår yrkesrollen, vilka övriga yrkesbefattningar och eventuella kunder företaget samarbetar med i den dagliga verksamheten samt en övergripande processförståelse för aktuell avdelning.

Målet med kursen är att den studerande ska få kunskap om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden samt för yrkesområdet och branschen gällande regler. Kompetens att planera och säkert förbereda en anläggning ur verksamhets- och individperspektiv inför underhållsarbete samt processpecifika händelser och beslutade åtgärder.

Lärande i arbete 2

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om hur komponentstatus och underhållsbehov fastställs samt hur drift- och underhållsperioder på företaget planeras, bland annat med hänsyn till efterfrågan på företagets "produkt” och tillgång till resurser.
Målet med kursen är att den studerande ska får specialiserade kunskaper, färdigheter och kompetenser inom teoretisk och praktisk drift av energiproduktions- och distributionsanläggningar, inklusive att självständigt och/eller i arbetslaget säkert kunna lösa sammansatta driftproblem.

Lärande i arbete 3

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om driftsplanering, företagets miljö- och arbetsmiljöarbete samt hur de olika delarna används i det dagliga arbetet.

Målet med kursen är att den studerande ska få specialiserade kunskaper, färdigheter och kompetenser inom teoretisk och praktisk drift av energiproduktions- och distributionsanläggningar, inklusive att självständigt och/eller i arbetslaget säkert kunna lösa sammansatta driftproblem

Processvattenkemi – 25 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper i kemi kopplat till utrustning för vattenrening, behandling av vatten samt provtagning och vattenanalyser som används inom energi- och processindustrin. Kursen ger även kunskaper i förebyggande och avhjälpande av vanligt förekommande skademekanismer som uppkommer till följd av vattenkemi i kraft- och värmeanläggningar.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla färdigheter och kompetens att självständigt analysera vattenkemiska prover och dra slutsatser om vattenkvalitén.

Strömningslära ink. pumpar, fläktar och ventiler – 30 yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper inom strömningslära som rör komponenter inom kraft- och värmeanläggningar samt i processindustrin. Vidare ger kursen förståelse för hur pumpar, fläktar och turbiner fungerar och deras olika egenskaper. Samt kunskaper i beräkningar av samt mätmetoder för tryck, flöde och hastigheter i system och/eller delar av system för olika slags fluider.

Målet med kursen är att den studerande ska få teoretiskt och praktiskt kan drifta processtekniska komponenter, identifiera vanligt förekommande fel och avvikelser samt avhjälpa dessa. Samt att få färdighet att kunna utföra strömningstekniska beräkningar i system för fluider inom energiproduktions-/ distributionsanläggningar.

Styr- och reglerteknik – 30yhp

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper om den styr-, mät- och reglerteknik som används inom kraft- och värmeanläggningar inklusive fastigheters tekniska system. Vidare att utveckla kunskaper i reglersystem samt schema- och ritläsning för att med hjälp av dessa kunna skaffa sig en förståelse för hur styrsystem fungerar och används för att övervaka och styra tekniska processer. Slutligen ger kursen kunskaper i felsökning och problemlösning av olika styr- och reglersystem.

Målet med kursen är att de studerande ska utvecklat färdigheter och kompetens att felsöka i och hantera el- och värmesystem på energiproduktions- och distributionsanläggningar.

Värmeteknik – 20 yhp

Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper i värmeöverföring med fokus på att kunna räkna på ledning och konvektion, för att därefter kunna beräkna överförd värmeeffekt för olika värmeväxlare. Kursen ger den studerande även kunskap om olika värmeväxlares konstruktion.

Målet med kursen är att den studerande ska få kompetens att kunna ge förslag på verkningsgradshöjande åtgärder för ett processavsnitt.

Avsiktsförklaring