”Måste kombinera gammalt bondförnuft med digitalisering"

Det råder ingen brist på utmaningar inom gröna näringar: klimatförändringar, nya lagstiftningar och behovet av en ekologiskt balanserad näring som också går ihop rent ekonomiskt. För den som vill ta sig an dessa möjligheter och göra skillnad finns YH-utbildningen Driftledare inom gröna näringar.

Janth Andersson berättar om varöfr YH-utbildningen driftledare inom gröna näringar fyller ett viktigt behov.

Janeth Andersson, vd för Thinge AB och delägare i Emprogage AB, har i samarbete med Folkuniversitetet, varit med och tagit fram utbildningen. Hon understryker att branschen suktar efter rätt kompetens, när det kommer till exempelvis digitalisering och nya sätt att jobba.

– Gröna näringar måste återuppta gamla metoder med ny teknik och nya rön av högsta klass. För det krävs ett nytt ledarskap. Det kan till exempel handla om digitalisering och att se på marken utifrån resurshushållning med att kombinera skog och- växtodling. Jag brukar säga att vi måste våga kombinera gammalt bondförnuft med digitalisering och nytt ledarskap med helhetssyn, förklarar hon.

Utbildningen kan förenklat beskrivas som en både praktisk och teoretisk resa. Den studerande utbildas i ledarskap, affärsmannaskap, markmiljö och i hur biologiska system fungerar.

Under hela utbildningen sker en tydlig samverkan med näringslivet. En inblick i ett verksamhetsår för olika typer av gröna näringar – skogsbruk, trädgårdsverkssamhet, upplevelseverksamhet och lantbruks- och djurhållning – ingår också. En mycket viktig ingrediens är också kursen LIA - Lärande i arbete, där en verksamhet inom gröna näringar är studieplatsen.

Vill mer än att köra traktor

En given målgrupp för gå utbildningen är de som jobbat inom lantbruk ett tag och nu vill ta nästa steg i karriären mot ökad kunskap och ett starkare ledarskap.

– Det finns många där ute som till exempel kör traktor, lastbil, röjsåg och gör det bra, men känner att de vill mer. Utbildningen är perfekt för dem, eftersom upplägget gör det lätt att kombinera sitt vanliga jobb med studierna, säger Janeth Andersson.

Sökanden från andra branscher välkomna

En minst lika stor förhoppning från branschen är att få sökanden från helt andra branscher och med helt andra bakgrunder än gröna näringar. För att näringen ska utvecklas krävs input från andra delar av till exempel näringslivet eller offentlig sektor.

– Det gäller inte minst den rent affärsmässiga biten. Hur får vi till exempel ett balanserat och cirkulärt jordbruk att bli lönsamt, så att vi kan återinvestera i ännu mer hållbara lösningar? Det är en central framtidsfråga, säger Janeth Andersson.

Hon nämner flera olika tänkbara bakgrunder som skulle passa bra in i utbildningen.

– Varför inte en person som har bakgrund inom marknad och försäljning, men nu känner att de vill göra något helt annat? Eller varför inte en lärare i naturvetenskap, som kan dra nytta både av sina ledaregenskaper och ämneskunskap, avslutar Janeth Andersson.

Läs mer om YH-utbildningen Driftledare inom gröna näringar