Gitarrbyggare, Upplands Väsby

Yrkeshögskoleutbildning Upplands Väsby

På Musikinstrumentakademien får du en grundläggande och gedigen hantverksutbildning inom gitarrbyggande. Den treåriga yrkeshögskoleutbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.

Lämna intresseanmälan Öppnas i ett nytt fönster Kvinnlig gitarrbyggare i verkstad.
Sista ansökningsdatum
2023-04-17
Utbildningsstart
2023-08-21
Studietakt
Heltid
Antal platser
7
Antal veckor LIA
23

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • Gitarrbyggare

Musikinstrumentakademien - där hantverk och musik möts

Har du ett starkt intresse för musik och hantverk och vill bygga dina egna gitarrer? Musikinstrumentakademien är Skandinaviens enda yrkeshögskoleutbildning för dig som vill satsa på ett yrke inom musikinstrumenthantverk.

På Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby får du en grundläggande och gedigen hantverksutbildning inom musikinstrumentmakarområdet. Den treåriga yrkeshögskoleutbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. 

Grundläggande hantverkstekniker (år 1)

Utbildningen vilar på ett gediget hantverkskunnande. Under det första året får du därför undervisning i verktygsvård, maskinbearbetning av trä och grundläggande hantverkstekniker.

Fördjupning i tillverkningstekniker, restaurering och underhåll (år 2)

Under det andra året fördjupas teknikkunnandet och genom praktiska tillämpningar förfinas hantverkskunskaperna. Du får dessutom läsa kurser i bland annat musikhistoria.

Praktik och examensarbete (år 3)

Det tredje året leder fram till ett examensarbete. Genom en praktikkurs (LIA) om 23 veckor (åtta veckor för studerande mellan ht 2017-vt 2020) har du möjlighet att välja det område som du är mest intresserad att arbeta inom.

Behörighet till yrkeshögskolan

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven under punkt 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig

Kostnader och finansiering

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.