Inriktning Förgyllare

Som förgyllare arbetar du som egenföretagare med uppdrag som restaurering och omförgyllning. Eller som konsthantverkare.

Förgyllare - Tibro Hantverksakademi

Nörda ner dig i tallharts, krita, harlim och bladguld. Tusenåriga anor möter moderna uttryck i den här utbildningen där du lär dig att arbeta med bladguld och andra bladmetaller på material som trä, gips, metall och glas. Restaurera gamla ramar, gör dina egna alster som konsthantverkare eller skapa unika uttryck i nutida inredningsmiljöer. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och en av få i Europa.

Arbetsmarknad

De flesta förgyllare är egenföretagare med uppdrag som till exempel restaurering och omförgyllning i kyrkor, på museer eller inom antikhandeln. Med de kunskaper utbildningen ger kan du även arbeta med konsthantverk där du använder förgyllningsteknikerna på ett nytänkande sätt.

Utbildningens mål

Efter examen har du de färdigheter och kompetenser som krävs för att arbeta som förgyllare. Du har bred kunskap om praktisk förgyllning, gjutning och förgyllningens historia. Du kan utföra restaurering av ramar, speglar och inredningsdetaljer. Utbildningens tekniker kan även användas inom konsthantverk. Genom utbildningens fokus på entreprenörskap har du även fått kunskap om kundbemötande, prisberäkning och planering av ditt framtida företag.