Beroende och samsjuklighet, distans
Bli det det du läser. Gå en kort kurs i yrkeshögskolan i beroende och samsjuklighet. Arbetslivet behöver dig!
Ansök nu
- Sista ansökningsdatum
- 2025-09-14
- Utbildningsstart
- 2025-10-06
- Omfattning
- 35 yhp
- Studietakt
- 50% halvfart under 14 veckor
Alla föreläsningar är inspelade och går väl att kombinera med annan sysselsättning. Under kursens gång har studerande kontakt med en handledare löpande.
Fördjupa din kompetens inom beroende och samsjuklighet – utbildning för dig inom socialt arbete och vård
Beroende och psykisk ohälsa är stora samhällsutmaningar som ofta går hand i hand. Den här kursen vänder sig till dig som möter dessa komplexa frågor i ditt arbete – inom socialtjänst, vård eller psykiatri.
Med fokus på substansberoende och samsjuklighet ger utbildningen dig fördjupad kunskap, praktiska verktyg och förståelse för hur du bäst kan stötta individer med beroendeproblematik, inklusive deras familjer och nätverk.
Målet är att rusta dig med evidensbaserade metoder och stärka din roll i det förebyggande och socialpedagogiska arbetet.
Bakgrund
Beroende och psykisk ohälsa är komplexa samhällsutmaningar som kräver insatser från flera olika professioner och verksamhetsområden. Denna kurs erbjuder en fördjupning inom området, med särskilt fokus på substansberoende och dess koppling till samsjuklighet, det vill säga förekomsten av samtidiga psykiska och sociala problem hos personer med beroende.
Genom att ge de studerande ökad kunskap och verktyg inom detta område kan vi möta de ökande behoven i samhället och skapa mer inkluderande och effektiva insatser.
Utbildningsmål
Kursen syftar till att ge de studerande en bred förståelse för beroende och samsjuklighet genom olika teoretiska perspektiv, som inkluderar psykologiska, socialpsykologiska, psykiatriska och sociala aspekter.
Efter avslutad kurs ska de studerande ha förmågan att identifiera och använda relevanta utrednings- och behandlingsmetoder i samarbete med andra yrkesgrupper. De kommer även att ha kompetens att utveckla evidensbaserade handlingsstrategier och bedriva socialpedagogiskt arbete som är riktat mot individer med beroendeproblematik. I detta ingår att beakta barn, familj och nätverksrelationer som en central del av behandlingsinsatserna.
De studerande ska också ha förståelse för de faktorer och samband som kan bidra till utveckling av beroende samt kunna identifiera såväl riskfaktorer som skyddsfaktorer i det förebyggande arbetet.
Målgrupp
Denna kurs riktar sig till dig som arbetar, eller planerar att arbeta, inom socialt arbete, beroendevård, psykiatri eller andra yrkesområden där beroendeproblematik och samsjuklighet är centrala frågor. Kursen är också lämplig för dig som önskar fördjupa din förståelse för missbruk och beroende och dess påverkan på individ, familj och samhälle.
Kursens innehåll
Du kommer att få lära dig:
- Översikt över olika beroendeformer och behandlingsalternatik
- Sambandet mellan beroende och psykisk ohälsa
- Förebyggande arbete samt multifunktionellt behandlingsarbete
-
Barn-, familje- och nätverksperspektiv inom vård och behandling
Förkunskaper
Grundläggande behörighet samt 6 månaders yrkeserfarenhet inom området. Erfarenheten ska kunna styrkas med intyg från arbetsgivare.
Kursens upplägg
Studietakten är 50% halvfart under14 veckor. Alla föreläsningar är inspelade och går väl att kombinera med annan sysselsättning. Under kursens gång har studerande kontakt med en handledare löpande.
Har du frågor?
Kontakta Yrkeshögskola Folkuniversitetet
Skicka e-post till Yrkeshögskola Folkuniversitetet yhumea@folkuniversitetet.se