Emma Gutowska

Emma Gutowska tog studenten våren 2017. Vad hände efter det?

emma

När tog du studenten och vad har du gjort sedan dess?

Jag tog studenten juni 2017. Direkt efter studenten flyttade jag till Genève i Schweiz för att vara au pair och bättra på min franska, och där jag fick chansen att plugga franska och uppleva en ny kultur.

Nu snart tre år senare är jag kvar utomlands, men bor numera i Frankrike precis vid landsgränsen till Schweiz. Idag pluggar jag distanskurser på universitetet och har bland annat pluggat sociologi om migration och risk och nu pluggar jag genusvetenskap, medan jag jobbar på Starbucks i Genève.

Vad har du haft för nytta av att ha gått HUM på Internationella gymnasiet?

Framförallt att jag valde att läsa mer språk – vilket var jobbigt då, men jag tror att det har hjälpt mig mycket nu i efterhand både i privatlivet och i mina studier. Sen var jag väldigt osäker när jag gick på gymnasiet vad jag egentligen gillade, men idag kan jag blicka tillbaka och tänka att den humanistiska linjen på Internationella gymnasiet är otroligt bred - jag fick läsa både psykologi och filosofi, massa språk, konst och litteratur. Jag tyckte också alltid att det fanns något intressant med kurserna, speciellt inom psykologin.

Gymnasiearbetet jag fick göra inom HUM om genus fick mig att inse att jag verkligen tyckte att det var intressant och något jag ville plugga på universitetsnivå. Alla dessa ämnen var som små öppningar till en annan del av den akademiska världen som jag inte var van vid från högstadiet, vilket har lett till att jag idag är mycket mer säker på vad jag vill plugga på universitetet och vad jag faktiskt gillar.

Vad var det bästa med att gå på Internationella?

Vet inte ens var jag ska börja, Internationella är en fantastisk gymnasieskola! Det bästa måste vara kontakten man hade med lärarna och rektorn, att de visste ens namn, och att man ofta stötte på dem i korridoren eftersom skolan är så liten och atmosfären var otroligt varm, öppen, multikulturell och givande. Det fanns en plats för alla.

Sen såklart skolresorna, att vi fick chansen att åka till Indien – vilket än idag är en av de bästa resorna jag gjort, har aldrig skrattat och gråtit så mycket med mina klass-kamrater och mina lärare. Sen tycker jag att lärarna var riktiga stjärnor! Det fanns alltid extra stöd och någon som lyssnade på en om man behövde hjälp eller prata.

Vad har du för tips till elever som ska börja på Internationella i höst?

Lämna in dina arbeten i tid. Det kämpade jag med, så av erfarenhet är det viktigt att man lär sig planera sin tid och hur du lägger upp ditt arbete, skjut inte upp plugget. Be om hjälp om du behöver det! Lärarna finns där för dig om du behöver extra stöd eller om du har frågor. Hitta tekniker som hjälper dig att plugga. Föreställ dig gymnasiet som en period där du förbereder dig inför universitetet, det är därför viktigt att redan nu försöka engagera sig i sina studier och lära sig använda sin tid ägnat åt studierna på effektivt sätt.

Sist men inte minst, ta vara på din gymnasietid. Jag vet att det låter klyschigt, jag tyckte gymnasiet gick otroligt långsamt och man längtade konstant tills det hela var över, men när man är klar med gymnasiet, går allt så himla fort. Gymnasiet var faktiskt den absolut bästa och mest lärorika perioden från mina tonår.

Lycka till med dina studier och hoppas du kommer trivas på Internationella gymnasiet!

/Emma Gutowska