Bahar Omar

På bilden är Bahar Omar (till vänster) på Internationellas studieresa till Indien. Bahar gick Samhällsvetenskapsprogrammet på Internationella, men bor nu i England och är färdigutbildad socionom. För en tid sedan kom hon förbi skolan för en trevlig pratstund. Läs vad hon har att berätta om sina tre år på Internationella gymnasiet.

Tidigare elever berättar Internationella gymnasiet i Uppsala humanistiska programmet samhällsvetenskapliga programmet

Varför valde du Internationella gymnasiet?

Skolan gjorde ett bra intryck på mig och min storasyster och hennes kompisar gick här, och de pratade alltid så gott om lärarna. Och för mig har det alltid varit viktigt att ha en bra relation till mina lärare. Så, ja, det var förmodligen därför. Vi hade fått höra att andra gymnasieskolor var så stora. Att lärarna där inte hade tid, och även om de hade viljan, så fanns inte tiden att kunna hjälpa alla som behövde det. Internationella har ju inte det problemet. Även om lärarna inte hade tid, så skaffade de tid.

Gick du på något Öppet Hus, eller Prova-på-dag hos oss?

Ja, och jag gick på flera skolors Öppet Hus och Prova-på-dagar, men ingen skola kändes så bra som Internationella!

Var du nöjd med det program du valde?

Ja, jättenöjd! Jag gick Samhällsvetenskapsprogrammet.

Och läste du några språk?

Jo, jag fortsatte läsa spanska på gymnasiet och så läste jag även tyska ett steg. Och det som var så häftigt på vår skola, var ju att de flesta språklärarna var från det land vars språk de undervisar i!

Vad var bäst med Internationella gymnasiet?

Lärarna! De fanns alltid där för dig. De trodde på dig och stöttade dig. Vad man än hade för svårigheter, med skolarbetet eller i sitt privata liv, så lyckades lärarna hjälpa en att nå målen. Än idag har jag god kontakt med mina gamla lärare.

Har du några goda råd till elever som går på skolan nu, och till de elever som vill börja hos oss?

Till dig som vill börja på Internationella skulle jag vilja säga: Stressa inte, oroa dig inte och var framför allt inte rädd! Jag var själv väldigt rädd inför gymnasiet, för jag hade hört så många rykten om att när man börjar på gymnasiet, måste man klara sig själv och ingen kommer att kunna hjälpa en, men så är det verkligen inte här på Internationella! För dina lärare kommer att kunna hjälpa dig. Men du måste också kämpa på och plugga!
Till dig som går på skolan nu, skulle jag nog säga, att det här kommer bli de bästa åren i ditt liv! Jag läser nu mitt tredje år på Universitetet och än idag tänker jag på min tid på Internationella och kommer aldrig att glömma mina år på gymnasiet.

Och sist men inte minst, berätta litet om resorna!

Jag valde att åka till Indien och vi var där i tre veckor. Det var fantastiskt! Vi fick se en helt annan värld, och skillnaderna mellan Sverige och Indien är som natt och dag. Vi fick lära oss medmänsklighet, vi lärde känna andra kulturer, religioner och vi fick ta del av traditioner. När du är där själv och du ser saker och ting ske framför dina ögon, så är det en helt annan upplevelse än om du sitter hemma i Sverige och hör talas om sånt som händer i andra länder.
Indienresan gav mig mycket som människa och det lade grunden till det som jag senare valde att studera på Universitetet.

Tack för ett trevligt samtal!