Allmän kurs, Södra folkhögskolan

Plats Helsingborg

Läs färdigt gymnasiet med Allmän kurs på Södra folkhögskolan i Helsingborg! Detta är folkhögskolans motsvarighet till gymnasieskolans treåriga program och ett komplement till Komvux.

Till ansökan
Allmän

Ansökan till allmän kurs med start våren 2022 är nu öppen. Ansökan stänger den 12 december 2021.

Vem kan söka till Allmän kurs?

Du som saknar fullständig gymnasieutbildning men har godkänt betyg i grundskolans matematik, engelska och svenska. Vi vill att du har fyllt 18 år när kursen börjar. Vi har extrahjälp i samtliga ämnen som erbjuds på Allmän kurs.

Vilken behörighet ger Allmän kurs?

Allmän kurs motsvarar en treårig gymnasieutbildning och ger en grundläggande behörighet (högskolebehörighet). Grundläggande behörighet är ett krav på att du som sökande ska ha vissa förkunskaper vid ansökan till högre utbildning. Med en grundläggande behörighet kan du söka till högskola, universitetet och YH-utbildningar. För att få en grundläggande behörighet krävs att du har klarat av följande tio kurser:

  • Svenska 1,2 & 3
  • Engelska 5 & 6
  • Matematik 1a/b/c
  • Samhällskunskap 1a1*
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Särskild behörighet

Alla utbildningar på universitets- och högskolenivå kräver grundläggande behörighet men det kan utöver det också krävas särskild behörighet till vissa utbildningar. Utöver de tio kurser som ingår i Allmän kurs kan du också läsa kurser för att få särskild behörighet hos oss. Exempel på sådana kurser är matematik 2a / b / c eller samhällskunskap 1b. 

Folkbildningspedagogiken – att lära tillsammans

Vi erbjuder samma kurser som den vanliga gymnasieutbildningen men undervisningen sker på ett annat sätt. Vi arbetar efter folkbildningspedagogiken, där fokus ligger på att i en lärarledd process lära tillsammans och av varandra. Undervisningen är lärarledd och sker i mindre grupper för att läraren ska ha nära kontakt med dig som deltagare. Vi kombinerar tematisk undervisning med ämnesmässigt indelad undervisning. Att läsa tematiskt innebär att vi utifrån ett tema väver in de olika huvudämnena i undervisningen.

Urban profil

Södra ligger på Söder, mitt i staden. Vi har som mål att ta skolan ut i staden och ta staden in i skolan. Undervisningen bedrivs lika mycket ute i staden i samverkan med institutioner, organisationer, medier och föreningar som i skolan, dit vi bjuder in våra samverkansparter. Lärandet sker i mötet med verkligheten lika mycket som i arbetet med läroböcker.

Intyg efter avklarad Allmän kurs på folkhögskola

När du läst färdigt Allmän kurs kan du få högskolebehörighet, förutsatt att du har läst de kurser som krävs för att söka till universitet och högskolor. Med ditt behörighetsintyg hamnar du i en kvot/urvalsgrupp för de som studerat vid folkhögskola. En kvot/urvalsgrupp är en grupp sökande som konkurrerar om utbildningsplatser. Folkhögskolans kvot/urvalsgrupp benämns som folkhögskolegruppen eller BF. 

Kursens längd

1 till 3 år beroende på förkunskaper. Du måste ha intyg som styrker dina avklarade kurser om din studietid ska beräknas ta mindre än tre år.

Kostnad

Vi tillhandahåller allt studiematerial och lokalerna är utrustade med elevdatorer.

Tider och studietakt

  • Kursen är på heltid. Ramtiden för undervisningen är varje dag mellan 09:00–15:00.
  • Obligatorisk närvaro alla dagar.

Internat

Nej.

Service

I lokalerna finns tillgång till mindre kök med mikrovågsugnar och kylskåp. Med vårt läge i centrum har man nära till matställen och affärer. Du har också tillgång skolhälsovård (skolsköterska och kurator) och SYV. Vi har extrahjälp i alla ämnen för de deltagare som behöver.

Studiestöd från CSN

Utbildningen är CSN-berättigad.

*1a1 kurser innebär att det är en 50 poängs kurs (en halv kurs). Samhällskunskap 1b motsvarar 100p (en hel kurs: 1a1 + 1a2 = 1b).

Kontaktperson

Midia Osman Taha, biträdande rektor
midia.osman-taha@folkuniversitetet.se
Telefon: 073-047 72 17

Till ansökan
Tid
25 aug 2022 -21 dec 2022
Studietakt
Heltid
Plats
Trädgårdsgatan 25, 252 24 Helsingborg
Visa på karta
Pris
0 kr