Allmän kurs, demokrati och samhälle

Detta är kursen för dig som saknar gymnasiebetyg och vill läsa klart gymnasiet. På Södra Folkhögskolan hjälper vi dig att klara studierna och att uppnå ditt mål: att bli behörig till högre studier.

Allmän kurs Södra Folkhögskolan i Helsingborg

Till ansökan

Om allmän kurs, inriktning demokrati och samhälle

Genom att gå allmän kurs på Södra Folkhögskolan Helsingborg skaffar du dig samma behörigheter som du kan få genom gymnasiet eller komvux. Allmän kurs med inriktning demokrati/samhälle är en kurs för dig som vill få behörighet till högre studier.

Under kursen arbetar du med olika demokratiprojekt i samverkan med organisationer, aktörer och verksamheter. Kursen innebär också att du tar ansvar för samhället och får vara med och påverka genom att utöva inflytande tillsammans med dina kurskollegor.

Du får stöd i att utveckla ett brett nätverk och du kommer samverka med och möta samhället. Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och jämlikhet är också viktiga ämnen under kursens gång. 

Grundläggande behörighet

Allmän kurs motsvarar en treårig gymnasieutbildning och ger dig grundläggande behörighet, även kallat högskolebehörighet. Med en grundläggande behörighet kan du söka till högskola, universitetet och till yrkeshögskoleutbildningar.

För att få en grundläggande behörighet ska du bli godkänd i följande kurser:

  • Svenska 1,2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a/b/c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Särskild behörighet

Alla utbildningar på universitets- och högskolenivå kräver grundläggande behörighet. Utöver det kan det också krävas särskild behörighet till vissa utbildningar. Förutom de tio kurser som ingår i allmän kurs kan du också läsa kurser för att få särskild behörighet hos oss. Exempel på sådana kurser är matematik 2a, b eller c, eller samhällskunskap 1b.

Vem kan ansöka

Du som saknar fullständig gymnasieutbildning men har godkända betyg i grundskolans matematik, engelska, svenska och samhällskunskap. Du kan börja läsa allmän kurs det år du fyller 18.

Intyg du får efter avslutad kurs

När du läst färdigt allmän kurs kan du få högskolebehörighet, förutsatt att du har läst de kurser som krävs för att söka till universitet och högskolor. Med ditt behörighetsintyg hamnar du i en grupp (även kallad kvot) för de som studerat vid folkhögskola. En urvalsgrupp är en grupp sökande som konkurrerar om utbildningsplatser. Folkhögskolans urvalsgrupp benämns som folkhögskolegruppen, eller BF.

Du får också folkhögskolans egna intyg som bland annat beskriver de ämnen du studerat och aktiviteter du deltagit i.

Tider och studietakt

Kursen är på heltid, vi har sammanhållna skoldagar. Det är obligatorisk närvaro alla dagar.

Studiestöd från CSN

Du har rätt att söka studielån från CSN.

Avgift

Som kursdeltagare betalar du en materialavgift om 1 000 kronor per termin. Avgiften används för en del studiematerial, olycksfallsförsäkring, studiebesök, vissa läromedel, med mera.

Om du inte betalar materialavgiften kommer du behöva avsluta dina studier på skolan. 

Service

I våra lokaler finns mindre kök med mikrovågsugnar och kylskåp. Med vårt läge i centrum har du nära till matställen och affärer. Du har också tillgång kurator och SYV (studie- och yrkesvägledare).

Vi har extrahjälp i alla ämnen.

Vill du veta mer om allmän kurs? Hör gärna av dig

Kontaktpersoner

Midia Osman Taha, rektor
midia.osman-taha@sodrafolkhogskolanhbg.se, 073-047 72 17

Ines Dzafic, studie- och yrkesvägledare
ines.dzafic@sodrafolkhogskolanhbg.se, 042-38 56 17

Till ansökan

Läs även om Allmän kurs, inriktning service och bemötande.