Maja Linderoth

Senast ändrad

"Kom ihåg att allt är tillåtet; att du kan skapa precis det du vill. Våga göra det, men våga också vara öppen inför att prova nya saker."

Maja Linderoth

När gick du ut Tonis?
– Jag gick ut i maj 2014.

Vad gör du idag?
– Idag studerar jag komposition på Norges Musikhögskola i Oslo.

Din största framgång sedan Tonis?
– Just nu har jag ett samarbete med två dansare vid Skolen for Samtidsdans i Oslo. Ett projekt som öppnat och vidgat min medvetenhet kring komponerande med rum, rörelser och relationen mellan det man hör och det man ser. Vi befinner oss alla tre i scenrummet och mycket av vårt arbete har handlat om att likställa ljud och rörelse. Detta har öppnat nya dörrar både i mitt komponerande och i mina tankar om vad jag vill göra i framtiden, så just nu skulle jag säga att det här projektet är en framgång för mig.

Om du skulle ge ett råd till en ny Tonis-student på första skoldagen – vad skulle det vara?
– Kom ihåg att allt är tillåtet; att du kan skapa precis det du vill. Våga gör det, men våga också vara öppen inför att prova nya saker, såsom nya arbetsmetoder. Det är en utbildning och en sådan tid är väl lämpad för experimenterande och undersökande. Ett annat råd är att utnyttja de resurser som finns på skolan. Var nyfiken och ställ frågor! Diskutera också med dina medstudenter. Det finns mycket att lära av varandra.

Vad glömmer du aldrig från Tonis?
– Jag har väldigt roliga minnen av korrekturläsningsstunderna i samband med deadlines. Det var en smått hektisk stämning uppblandad med förväntan, nyfikenhet och skrattanfall utlösta på grund av tidigare arbete i småtimmarna. Jag minns också, i starten av utbildningen, att jag såg på mina medstudenter och tänkte "Wow, de här skriver också musik, precis som jag". För mig var det då en ny och häftig upplevelse att träffa andra som gjorde det. Och jag minns att jag var väldigt glad över att vara elev på Tonsättarskolan under studietiden, att jag liksom ibland stannade upp och sög på det, som på en karamell, medan det pågick. Ljudvågorfestivalen kommer jag såklart också ihåg. Toppenstämning, konsertlycka, solnedgång och eftersnack i festivalpuben för att sammanfatta det kort. Till sist minns jag även några visdomsord och tips från lärarna som jag använder mig av fortfarande. Och just det. Jag glömmer aldrig när Mattias spelade Sankta Lucia på en theremin på julavslutningen.