”Utbildningen fick mig att inse vad jag vill med min framtid.”

Senast ändrad

När Hedda Olin gick på gymnasiet hade hon planer på att läsa vidare till arkitekt. Men när det väl var dags att bestämma sig, valde hon att tacka ja till Konstskolans förberedande utbildning Industridesign (nu Arkitekturskolan STHLMs förberedande utbildning Produktdesign) – och hon har inte ångrat sig en sekund. Nu studerar hon industridesign vid Lunds Tekniska Högskola!

Svartvit bild på Hedda Olin. Hon står i en korridor och har jacka på sig. Hon har långt mörkt hår med gardinlugg.

Hedda Olin är 20 år och kommer från Stockholm, och har precis påbörjat sina kandidatstudier i Industridesign vid LTH - Lunds Tekniska Högskola. Hon har sedan barnsben varit intresserad av färg, form och design, och har alltid varit nyfiken på att lära sig nytt. På gymnasiet läste hon naturvetenskapliga programmet med inriktning på arkitektur och hade siktet inställt på att fortsätta plugga arkitektur efter studenten. Men hon tänkte om och valde en annan väg.

– Efter att ha spenderat ett år på Industridesign på Konstskolan stod det klart för mig vad som låg mig varmast om hjärtat och vad jag ville satsa på. Nu bor jag i Lund och trivs som aldrig förr, säger Hedda Olin. 

Varför valde du att söka utbildningen?
– Mot slutet av gymnasiet började lärare och folk i min omgivning att prata om vad man skulle göra härnäst. Jag hade länge tänkt att jag skulle studera arkitektur, men visste inte riktigt om det var helt rätt för mig. På rekommendation av min bildlärare sökte jag flera olika skolor med olika inriktningar. Den utbildning jag sedan tackade ja till var just Konstskolans förberedande utbildning i industridesign. Jag ville testa något nytt och valde därför den utbildning som jag visste minst om!

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen var att den verkligen var inriktad på att förbereda en för studier på högskolan. Jag är ganska säker på att om jag inte hade gått mitt år på Konstskolan, så hade jag nog inte kommit in på LTH i år. Vad jag baserar detta på är framför allt skillnaden mellan den portfolio jag sökte in med till Konstskolan och den jag sedan sökte in med till LTH. Skillnaden är enorm. Det ser ut som att två helt olika individer gjort dem. Det gör det så tydligt hur mycket jag utvecklades i mitt formspråk under min tid på utbildningen.

– Men jag blev inte bara säker i mitt formspråk, utan jag lärde mig också en hel del olika program som har bidragit till att ge mig en riktigt bra start på universitetet. Tempot här på LTH är ganska högt, så jag är verkligen tacksam för att jag har mina grunder från mitt förberedande år på Konstskolan, till exempel i Adobe-programmen.

– Dessutom gav utbildningen mig chansen att testa något nytt och se om industridesign var något för mig. Vilket det ju visade sig vara!

Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?
– Det viktigaste jag tar med mig är min motivation. Utbildningen introducerade mig i industridesignens värld och fick mig att inse vad jag vill med min framtid. Nu är jag taggad på att lära mig massor av nytt och utvecklas ännu mer!

Har du några tips till blivande studenter?
– Mitt främsta tips är att man inte ska vara rädd för att göra misstag. Som student har man nämligen lyxen att kunna göra misstag utan att det får några större konsekvenser, i jämförelse med hur det är på en arbetsplats. Utnyttja det – det är så man lär sig!

– Ett annat tips är att skippa tankarna om att ens klasskamrater är ens motståndare i en tävling. Det är lätt att hamna i sådana tankar, det vet jag. När man i stället inser att ens klasskamrater är en extremt bra källa för att bolla idéer med blir det betydligt lättare och roligare. Ofta har dina klasskamrater erfarenheter som du saknar och vice versa; så utnyttja det och hjälp varandra längs vägen!

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Först och främst ska jag gå klart mina tre år på LTH, eventuellt blir det en utbytestermin under mitt sista år. Jag vill också ut och se världen innan jag tar en fast anställning. Kanske kommer jag läsa min master i ett annat land, det får jag se. Huruvida jag vill jobba som industridesigner på en byrå, som frilansare eller på ett företag vet jag inte ännu, men jag ser fram emot att ta reda på det. Nu är mitt fokus att lära mig mer inom området och ha kul längs vägen!

Läs mer om Produktdesign