”Begränsa dig inte i ditt kreativa tänkande”

Senast ändrad

I våras gick Emelie Andersson ut Konstskolans förberedande utbildning Industridesign (nu Arkitekturskolan STHLMs förberedande utbildning Produktdesign). Nu har hon tagit sig vidare och studerar sedan i höstas på kandidatprogrammet Industridesign på Umeå universitet, där hon har fått upp ögonen för tjänstedesign och AI!

Svartvit bild på Emelie Andersson. Hon har långt ljus hår och ler mot kameran.

Emelie Andersson, 21 år, har alltid haft ett intresse för konst och design, och för ett par år sedan började hon jobba mer aktivt med sin egen kreativitet. Just industridesign låg nära tillhands eftersom hennes pappa är verksam som industridesigner.

– När jag väl bestämt mig för att satsa på industridesign, så började jag söka olika utbildningar inom området, och till slut kom jag in på Konstskolans förberedande utbildning Industridesign (nu Arkitekturskolan STHLMs förberedande utbildning Produktdesign), berättar Emelie Andersson.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa var att man fick testa många konstnärliga aktiviteter som skissande, kroki, måleri och olika designprocesser. Det viktigaste jag tar med mig från utbildningen är att dokumentera ALLT, även om man inte är nöjd med det man gör i stunden, är det alltid bra att ha material till sin portfolio.

Har du några tips till blivande studenter?
– Var inte rädd för att misslyckas eller för att komma på konstiga idéer, på så sätt begränsar du inte dig själv i ditt kreativa tänkande. Och dokumentera allt, som jag nämnde ovan. Jätteviktigt!

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Just nu vill jag lära mig mer om industridesign och hitta det jag finner intressant att jobba med. Det jag ofta återkommer till och som jag tycker känns extra spännande är tjänstedesign och AI – Artificiell intelligens.

Läs mer om Produktdesign