En Balettakademi med gamla anor

Balettakademien i Malmö öppnar 2024, men som varumärke och ledande dansskola har Balettakademien äldre anor än så.

Balettakademien grundades i Stockholm 1957 av Lia Schubert. 10 år senare startade hon Balettakademien Göteborg med Claude Marchant, känd för att ha tagit jazzdansen till Sverige.

Sedan dess har många av Sveriges mest framgångsrika dansare, musikalartister och koreografer utbildats på Balettakademien.

Balettakademien i Stockholm var den första yrkesinriktade dansskolan som, till skillnad mot Operan där utbildningen var helt inriktad på klassisk balett, tillgodosåg det behov av mångsidigt utbildade dansare till musikaler, shower och modern koreografi. Balettakademien ville ge möjlighet till en allsidig utbildning som förutom klassisk balett omfattade även fridans och jazz. 1960 introducerade Balettakademien jazzdansen i Sverige, både som undervisning och på scen.

Under de sextio år som gått har Balettakademien vuxit och utvecklats, hela tiden med fokus på bredd och mångsidighet.

År 1983 utvecklades Balettakademien Göteborg till att vid sidan av kursverksamhet även omfatta en yrkesskola med en danslinje och en musikallinje. Utbildningen för musikalartister var den första i sitt slag i Skandinavien och blev förebild för flera andra utbildningar.

Balettakademien finns även i Umeå.