Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Signe Svensson

Hon lämnade toppjobbet för att skriva på heltid

Efter många år som chef inom näringslivet på olika platser i Europa, vågade Signe Svensson ta steget och satsa hundra procent på sitt skrivande. Till sommaren går hon ut Skrivarakademins ettåriga Skrivarlinje. Och hon har redan bestämt sig för att skriva på heltid även nästa år!

Signe, i juni debuterar du med en dikt i tidskriften Divan. Hur kom dikten till?
– Dikten kom till under en lektionsövning i kursen Poesi för Anna Hallberg. Anna är en fantastisk lärare och under hösten fick hon mig att lyfta mitt skrivande och upptäcka sidor hos mig själv som jag inte visste fanns där. Jag skickade in dikten till Divan och de ville publicera den direkt, säger Signe Svensson lyckligt.

Vad handlar den om?
– Dikten vill fånga smärtan i ett skifte och hur olika ens förhållningssätt till ett arv kan vara.

Du går just nu på Skrivarlinjen – vad fick dig att söka den utbildningen?
– Jag har alltid drömt om att få ägna mig åt mitt eget skrivande. Efter tretton år inom näringslivet kände jag att jag var tvungen att våga ge mig in i det fullt ut.

Vad är det bästa med Skrivarlinjen?
– För mig har det varit ett riktigt drömår. Vi har fantastiska lärare på utbildningen. Tonvikten läggs både vid de konstnärliga samtalen och vid att lära oss hantverket genom delkurser i bland annat prosa, poesi, dramatik, autofiktion och genrelitteratur. Jag gillar att utbildningen är så välstrukturerad och genomtänkt, och att våra lärare, som alla är verksamma författare, hjälper oss att förstå och närma oss det litterära sammanhanget. I klassen har vi haft en otroligt fin stämning sedan första dagen.

Varför skriver du?
– Jag drivs av att använda min fantasi för att utforska områden som fascinerar eller retar mig, och av att förmedla det jag ser till andra genom berättelser. Det svåra kan bli enkelt och det enkla svårt. Ibland kan det betyda en lång roman, ibland en kort haiku.

Hur ser framtiden ut?
– Jag kommer att satsa heltid på mitt skrivande även nästa år. Självklart kommer jag att fortsätta med poesin, men jag kommer också att arbeta vidare med några längre texter som jag påbörjat under utbildningen.

Om Signe Svensson
Signe går på Skrivarlinjen, den ettåriga heltidsutbildningen på Skrivarakademin i Stockholm. Tidigare har hon varit bosatt i Rom och Geneve. Vid sidan om skrivandet har hon ett  instagramkonto som heter ”bokturisten”.