Skara Skolscen 60 år!

Skara Skolscen firar 60 år med ett späckat höstprogram. Välkommen!

Skara Sommarland, Skara Domkyrka och Skara skolscen, träffar du folk i andra delar av vårt land så känner de sig väl bekanta med dessa begrepp. Skara skolscen har fostrat många av Sveriges skådespelare under sex årtionden och fortsätter att göra så.

Marie Richardson, Allan Svensson, Pia Johansson, Cecilia Frode, Adam Lundgren, Inger Nilsson, Peter Andersson, Maria Kulle är bara några av de som gått på skolan. Och Rikard Wolff, förstås.

Men de nya generationerna tar också plats i teatersverige och mänger av skådespelare från Skara skolscen syns i tv-serier, filmer och på scener runt om i landet. Bara i år har sju studenter blivit antagna till de fyra teaterhögskolorna. Epitetet ”En liten jätte i svensk teater” gäller i högsta grad än idag. Höstens studerande ses på en gruppbild här bredvid, snart dyker de säkert upp på en scen nära dig.

Under jubileumsåret kommer Skara skolscen att fira rejält med att bjuda på föreställningar, offentliga samtal, intervjuer, workshops och fest. Skara kommun har dessutom valt att ha ”Scenkonst” som tema under Kulturveckan 15-22 oktober för att uppmärksamma vikten av att Skara skolscen finns just i Skara. Kommunen har också givit skolan fria händer att hålla i festligheterna de avslutande två dagarna. Sparbanken Skaraborg och Grevillis fond har också hjälpt till att finansiera höstens evenemang.

Professionella skådespelare som en gång trampat Skaras gator och nu syns på landets teaterscener kommer att återvända till Skaraborg under hösten - några med föreställningar de nu är med i, andra för att bidra till festligheterna under kulturveckan. Det blir bland annat teater-, rörelse- och performanceföreställningar, öppna repetitioner, lunchlyrik, skräckpodd, panelsamtal på temat Vad ska vi ha scenkonst till, egentligen? Och fest på nyöppnade Kråks.

Höstprogram