Om Skara Skolscen

Skara Skolscen har utbildat framtidens skådespelare i snart 60 år. År 2018 flyttade skolan till nyrenoverade lokaler med egen scen.

En liten jätte i svensk teater sedan 1962

Skara Skolscen grundades 1962 av Carl Erik Proft. Hans metod var lika enkel som genial: undervisning i improvisationsteknik och inlevelsemetodik, samt synkronisering av röst och rörelseteknik. Skolan expanderade efter hand, men bara på lärarsidan. Konceptet är än i dag intakt — ett litet antal elever ger större resultat per elev.

I dag har mer än 200 av skolans tidigare elever teater och film som sitt yrke. Några av dem är Henning Mankell, Rikard Wolff, Cecilia Frode, Adam Lundgren, Marie Richardson och Noomi Rapace.

Bra lokaler och trivsam miljö

På Skara skolscen lägger vi stor vikt vid individuell utveckling genom små klasser, egen tid och arbete i små grupper. Därför har vi också fokus på bra lokaler och trivsam miljö. I januari 2018 flyttade skolan till nya fräscha lokaler. Nu har vi inte bara en helt ny scen, utan även nyrenoverade förråd, arbetsrum och elevutrymmen.

Scenen

Stora delar av utbildningen sker på skolans scen som kan anpassas för olika föreställningar, publiksittningar och användningsområden. Scenen har en exklusiv ljusanläggning framtagen av Stizze Larsson med både rörligt och fast ljus i alla färger som krävs i scenframställning.

Kostym- och rekvisitaförråd

Skara Skolscen har ett omfattande kostym- och rekvisitaförråd som eleverna har tillgång till i scenframställning, pjäser, parscener och annan undervisning.

Arbetsrum och elevutrymmen

Skara skolscen har ett stort antal arbetsrum som eleverna kan använda. Vi har rörelserum för rörelseteknik och dans, black box för scenframställning, rum för sång och tal samt ett flertal mindre rum för egenträning av olika slag. Eleverna har fri tillgång till arbetsrum och övningslokaler under hela dagen. Eleverna har också tillgång till eget elevutrymme med tillhörande kök. Varje klass har separata loger med omklädningsrum och dusch.

En del av Folkuniversitetet

Skara Skolscen är en del av studieförbundet Folkuniversitetet som bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Folkuniversitetets idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Folkuniversitetet är icke vinstdrivande och politiskt, religiöst och kommersiellt oberoende.