Håkan Söderberg

Kursledare Grundkurs i praktisk journalistik

Håkan Söderberg är frilansjournalist, redaktör och projektledare. Tidigare har han bland annat varit redaktionschef för Länstidningen i Östersund, chefredaktör för Postens koncerntidning, administrativ sportchef och redaktionssekreterare på Aftonbladet. Håkan har varit kursledare på Poppius sedan 2000.

Hej Håkan, vem är du?
– Jag är frilansjournalist och fyrabarnsfar. Bor på Söder. På fritiden spelar jag golf, jag har börjat med det på senare år, och så spelar jag på trav.

Varför blev du journalist?
– Mina föräldrar var i branschen och min tanke var att jag inte skulle bli journalist. Så en sommar jobbade jag på en tidning och fick betalt per rad. Sedan var jag fast och det har jag verkligen inte ångrat. Jag är nöjd med det beslutet efter många år som journalist.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är olika. Från början var jag nyhetsjournalist och då var det kul att vara först med något. Jag är präglad av nyhetsjournalistiken. Men i dag är jag frilans och då är det bästa att jag kan besöka många olika ställen och får en inblick i olika sammanhang. Jag träffar olika sorters människor och det är en ynnest att få vara med om det.

Vad är det svåraste?
– Jag tycker inte att något är riktigt jobbigt men som frilans kan det vara svårt att hitta ett jämnt flöde. Man måste tänka på att jobb och betalning inte ligger parallellt över tid.
Det lustiga är att jag var trygghetsnarkoman tidigare. Nu kan jag inte tänka mig något annat än att vara frilans. Jag styr själv och kan påverka försörjningen. Som frilans är man sin egen trygghet. Det är värre för de fast anställda som får gå nu.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
– Jag blev tillfrågad av förra rektorn och en kollega på Aftonbladet som också arbetade här. Jag var först skeptisk. Själv är jag autodidakt och jag kände att jag inte hade någon lärarkapacitet. Men jag lät mig övertalas. Då upptäckte jag att jag hade ett yrkeskunnande och det var roligt att dela med sig av det. Jag fick också några tips: ”Läs inte ansökningshandlingarna” och ”Kör på ditt och din känsla”. Det var en fördel då. Många som söker hit är välutbildade och jag trodde att de redan kunde så mycket.

Du har arbetat som skrivlärare på Poppius sedan 2000 och haft minst en klass per termin. Vad ser du fram emot vid terminsstarten?
– Det är roligt att se en ny klass. Först känner man ingen, sedan vid terminsslutet så känner man dem, vet hur de skriver och har följt deras utveckling. Det är en egokick.

– Jag trivs bra med den här rollen. Man håller sig vaken och träffar nya elever. Poppius är även ett nätverk med andra lärare och skolans rektor. Det genererar nya jobb och jag har också före detta elever som blivit mina uppdragsgivare.

Tre tips till en nybliven frilans?

  1. Håll koll på pengarna. Ta reda på vilka regler som gäller för egenföretagare.
  2. Starta försiktigt. Man kan börja sälja in jobb medan man är kvar hos sin arbetsgivare.
  3. Fånga upp idéer. Läs och prata med folk. En notis i en tidning kan bli en artikel i en annan. Var bred och ge dig på det mesta.
Foto på Håkan Söderberg

Håkan Söderberg