Eva Kellström Froste

Kursledare Grundkurs i praktisk journalistik

Eva Kellström Froste är kommunikationsansvarig på Svenska Freds och arbetar med press, webb och sociala medier samt är redaktör och ansvarig utgivare för Fredstidningen Pax. Hon har varit journalist i drygt 20 år och har arbetat både som reporter och som redigerare på bland annat Borlänge Tidning, Svenska Dagbladet, Östgöta Correspondenten, Dagens Nyheter och TT.

Hej Eva, vem är du?
– Jag gick ut journalisthögskolan när jag var 21 år och har sen dess jobbat på allt från landsortspress till Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och TT. Eftersom jag var så ung när jag började som journalist så har jag tagit några sabbatsår senare. Då bodde jag i Salamanca i Spanien en period och sen pluggade jag historia, spanska och statsvetenskap på universitetet här hemma.

– Privat har jag tre barn med min man som jag har levt med i över 25 år. Honom träffade jag förresten på journalisthögskolan.

Du är redaktör och ansvarig utgivare för Svenska Freds tidning PAX. Vad innebär den rollen?
– Det som är speciellt är att det är mitt uppdrag att göra en självständig tidning. Jag bestämmer vad som ska stå i tidningen, förutom de sista sidorna som Svenska freds förfogar över. Jag är den enda journalisten på redaktionen och jag gör allt från idé till slutprodukt, skriver reportage, redigerar och sköter tryckerikontakterna.

– Att vara ansvarig utgivare innebär att jag är juridiskt ansvarig för allting som står i tidningen och kan bli stämd om det begås något brott mot tryckfrihetslagen.

– För min del har det varit aktuellt när någon, som vi haft med i tidningen, har uppmanat till civil olydnad. Då har jag varit medveten om att det finns en risk, men jag har valt att ha med texten i alla fall. Till största del handlar det om debattörer.

Vilket är den största utmaningen med att vara redaktör?
– Det svåraste är att förnya sig. Jag är ensam på arbetsplatsen och måste i princip kläcka mina idéer själv men jag tar hjälp från frilansmedarbetare, informatörerna på Svenska Freds och ett redaktionsråd med professionella journalister som jag har satt ihop.

– En annan svår sak är när det kommer riktigt stora nyheter, som nu med Khadaffis död, och alla medier tar upp det. Det är en stor fråga inom mitt område och då vill jag göra det intressant för mina läsare och hitta en ny vinkel.

Vilket är roligast med att vara redaktör?
– Processen på slutet med att göra tidningen. Alltså att sätta ihop artiklar, redigera och tempot i det.

När visste du att du ville bli journalist?
– Jag har vetat det sen jag var liten och har alltid älskat att skriva. Jag skrev böcker som 4-åring och skulle bli författare, men insåg att jag inte hade tillräckligt mycket fantasi. I stället ville jag göra tidning och intervjuade familjen om allt möjligt. Till exempel fick de kommentera kidnappningen på italienska politikern Aldo Moro, som var aktuell på 70-talet.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
– Jag fick tips om att de sökte lärare via en kompis som känner Annicka Flovin, Poppius rektor. Jag har samarbetat med Annicka i tidigare sammanhang och sökte tjänsten.

Tre tips för att skriva en bra ingress?

  1. Börja alltid med det som du själv tyckte var det mest intressanta och förvånande
  2. Håll det kort och koncist. Skala bort alla onödiga ord.
  3. Skriv lockande och kittlande eftersom ingressen ska få läsaren att vilja läsa vidare.
Foto av Eva Kellström Froste

Eva Kellström Froste