Cecilia Bertilsson

Kursledare Press, Opinion, Skriv lättläst, Skriv bättre i jobbet och olika uppdragsutbildningar.

Cecilia Bertilsson jobbar med kommunikation, nu på Tillväxtverket och tidigare på Energimyndigheten. Dessförinnan jobbade hon i många år som journalist, bland annat på Sveriges Natur, landets största natur- och miljötidning.

Hej Cecilia, vem är du?
– Lite allt möjligt, kanske man kan svara. Nu jobbar jag som kommunikatör med fokus på skrivande och att göra kommunikation begriplig och intressant. Här på Poppius håller jag kurser i bruksskrivande på jobbet och i att skriva lättläst.

Jag jobbar gärna med böcker i olika former. Jag har varit redaktör för flera, bland annat för boken Grön design som handlar om kläder, textil och miljö. På fritiden läser jag mycket och hobbyskriver barnböcker.

Varför blev du journalist?
– Jag fick tidigt uppdrag att skriva och upptäckte att det gick lätt och att det var roligt. Som journalist har jag också fått möjlighet att närma mig vetenskapen. Jag är inte så vetenskaplig av mig, men är intresserad av själva kunskapen. Skrivandet blir ett sätt att översätta det komplicerade och få det begripligt för andra.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att göra skillnad. När jag tagit fram helt nya fakta och satt dem i ett sammanhang och något sedan händer i samhället, en debatt eller ett nytt beteende. Det känns stort.

Vad är det svåraste, utmaningen?
– Det är inte alltid lätt att skriva, men det tillhör processen. De bästa texterna kan vara de som värker fram.

Vad tycker du om att undervisa på Poppius?
– De som går på Poppius är motiverade och har redan sina egna plattformar. Själv gillar jag när det blir diskussion i gruppen och deltagarna delar med sig av hur de jobbar. Innan man går kurs kan man kanske tycka att skrivande är petigt och småttigt, men jag tycker det har med stora frågor att göra, som verksamhetsutveckling, arbetssätt och demokrati. Det vill jag gärna förmedla på kurserna.

Du som lär ut hur man skriver debattartiklar, kan du ge tre tips till någon som är ny?

  1. Var engagerad i ditt ämne. Välj argument som du har en känsla för. Skriver du åt någon annan, fånga upp engagemanget från den.
  2. Bestäm dig för att texten ska bli läst och att den ska gå fram. Då blir den automatiskt pedagogisk.
  3. Använd stilistiska grepp. Texten ska se arbetad ut och samtidigt vara tydlig. På kursen pratar vi mer om hur man kan göra.

Bilden på Cecilia är fotograferad av Mikaela Lindholm.

Foto av Cecilia Bertilsson

Cecilia Bertilsson