Rebecka Malmberg

Senast ändrad

Tidigare studerande på LKD 2020/2022. Studerar nu konstnärlig kandidat i Design på HDK-Valand.

Intervju våren 2024. 

Varför sökte du dit?
Jag har alltid gillat att arbeta väldigt brett och har haft svårt för att bara rikta in mig på en specifik typ av design. Därför sökte jag en konstnärlig Kandidat i Design på HDK-Valand. Där får man själv välja vad man vill rikta in sig på, vilket innebär att man får arbeta med de metoder man vill från kurs till kurs.

Berätta om hur du arbetade med arbetsproverna och intervjun.
I arbetsprovet är det viktigt att visa sin personliga arbetsprocess, slutresultatet är inte alltid det viktigaste. Jag skissar oftast väldigt mycket utan att lägga så mycket värdering i det jag gör för att sedan kolla på det och se vad jag vill arbeta vidare med. Testa sig fram och använda olika metoder är alltid ett bra sätt att jobba på, det ska va kul och inte bara pressande. Jag visade alla mina olika skisser och arbetssätt i arbetsprovet och det var något som uppskattades, då ens metoder är det som är intressant. Innan intervjun såg jag till att reflektera över vad jag fått ut av de olika projekten och berättade om det. Kom ihåg att det finns inget specifikt ”de vill ha”, de vill bara se hur du personligen arbetar.

Berätta om vad du arbetar med idag. Vilka tekniker och medier du använder. Vad är det som inspirerar dig?
Idag arbetar jag mycket med möbel- och grafisk-design. Något som jag snöat in mig på senaste tiden är compact living och moduläritet. Det som inspirerar mig mest är mina studiekamrater, att få se andra arbeta med en viss teknik eller material får en att själv våga designa på ett annorlunda sätt än vad man är van vid. Jag hade tex aldrig arbetat med möbeldesign tidigare, men när jag såg en studiekamrat bygga en stol så tänkte jag ”kan hen så borde jag också kunna”! Nu finns det inget bättre än att vara i träverkstaden en tidig morgon och bygga möbler. Men jag är även i metall-, 3D- och textil-verkstäderna, där det finns gott om material och tekniker att lära sig om. En annan stor inspiration är det lilla i vardagen, att vara uppmärksam på sin omgivning och dess levnadssätt, därför är fotografi även en stor källa till många av mina arbeten.

Hur var det att studera på LKD? Ge gärna exempel på något/några områden som du utvecklats inom.
För mig var det otroligt lärorikt att studera på LKD. Under mina två år lärde jag mig många olika tekniker som har hjälpt mig mycket i mina nuvarande studier. Screentryck och teckning var definitivt något jag utvecklades inom, det var inget jag trodde jag någonsin skulle kunna bli bra på, men övning ger färdighet och självförtroende. Så det viktigaste jag tagit med mig är egentligen att våga prova sig fram, öva, öva, öva och att det finns inga dåliga misslyckanden för det ingår i att lära sig.

Har du något tips till de nya LKD studerande som börjar till hösten?
Mitt bästa tips till er som börjar till hösten är att våga testa er fram och inte vara rädda för att det inte ska bli bra. Ni är inte där för att prestera utan där för att lära er. Hitta ett sätt som du gillar att skissa på och lägg inte så mycket vikt i att varje steg ska vara perfekt, bara börja någonstans så kommer resten sen. Jag tipsar också om att gå två år, för mig gav det andra året mig mycket då jag fick fördjupa mig i mitt formspråk och nya tekniker.

Om ni har frågor eller behöver råd om portfolio eller annat så kan ni mejla mig.
mejl: Rebeckaxmalmberg@gmail.com
Kika in mina arbeten på Instagram: @RebeckaMalmberg @RME.Design

rebecka1

rebecca2

rebecka3