Filippa Hallberg

Senast ändrad

Tidigare studerande på LKD 2021/2023. Studerar nu inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack.

Foto:

Intervju våren 2024. 

Varför sökte du Konstfack?
När jag började på LKD visste jag inte riktigt vad jag var intresserad av utan mer att jag kände en stark vilja att få vara kreativ. Genom att få jobba med olika projekt på LKD förstod jag tillslut att jag uppskattade att jobba med bland annat form, färg och material och i den mindre skalan, det som är nära människan. Jag läste på om Konstfack och om utbildningen och tyckte att kurserna lät roliga och intressanta. Jag hade även hört bra om skolan, utbildningen och deras verkstäder.

Berätta om hur du arbetade med arbetsproverna och intervjun.
När jag sökte till Konstfack skulle man först skicka in en portfolio med egen arbeten, ett arbetsprov och CV. Portfolion arbetade jag mycket med under hösten. Arbetsprover hade man ca 3 månader på sig att göra. Där jobbade jag mycket med processen och koncept. Processen fick mycket tid. För mig är det viktigt att alltid ha ett ”varför” när jag skapar. När jag hade tagit fram ett koncept och en idé jobbade jag med gestaltning och tillsist jobbade jag med olika tekniker för att förklara min idén och bakgrund i en presentation. Sedan blev man kallad till intervju. Till intervjun skulle man göra en ny uppgift som man sedan presenterade på plats. Jag tyckte att perioden med arbetsprover var kul, lärorik och utmanande. Ibland flöt allt på, ibland stötte man på hinder. Jag tyckte det var väldigt skönt att kunna få stöttning från lärare och klasskompisar under ansökningsperioden.

Berätta om vad du arbetar med idag. Vilka tekniker och medier du använder. Vad är det som inspirerar dig.
Just nu håller vi på med ett projekt där vi ska skapa ett rum för det egna boendet inom ramen av en kollektiv infrastruktur. Vi ska undersöka mått, skala och proportion. Vi ska även skapa ett proportionsystem som utgår från personliga preferenser, samt att vi ska jobba med färg, material och ljus i rummet. Detta är ett lite längre projekt och vårt sista för läsåret. Annars under året har vi jobbat med olika projekt som touchat olika ämnen inom inredningsarkitektur. Det har varit allt från gestaltningsprojekt till att jobba med representation och ritningar till att jobba fysiskt i trä- och metallverkstäderna. Det som driver mig just nu är att fördjupa mig inom ämnet inredningsarkitektur och möbeldesign och får lära mig massor med nya saker.

Hur var det att studera på LKD? Ge gärna exempel på något/några områden som du utvecklats inom.
Jag tyckte det var toppen att studera på LKD. Första året för mig var väldigt bra då man fick jobba med olika ämnen inom konst, design och arkitektur och hitta vad som intresserade en mest. Andra året var väldigt utvecklande då jag kunde fördjupa mig i mitt intresse och utveckla mitt kreativa skapande. Jag uppskattade all hjälp och stöttning man fick från lärarna. Jag uppskattar också alla människor med samma intresse som man lärde känna och som man kunde diskutera projekt med och lära sig saker av. Studieresorna tyckte jag också om, de var väldigt inspirerande och roliga.

Har du något tips till de nya LKD studerande som börjar till hösten?
Jag skulle säga att ta tillvara på alla resurser och kompetens som finns på skolan.