Om KV Konstskola

KV Konstskola i Göteborg har utbildat framtidens konstnärer, designers och arkitekter i mer än 50 år.


Konstnärlig utbildning med hög kvalitet sedan 1969

I slutet av 1960-talet ville Göteborgs universitet starta en studiecirkel i teckning. Frågan gick till en ung ambitiös student på Valand: Wivi Bark. Kursen fylldes snabbt och födde en efterfrågan på fler konstnärliga kurser. På några få år växte teckningscirkeln till en verksamhet med flera förberedande kurser för dem som sökte sig till konstnärliga utbildningar. 1969 grundades KV Konstskola. KV är för övrig en förkortning av Kursverksamheten vid Göteborgs universitet.

Efter Konstnärlig grundläggande utbildning tillkom påbyggnadsutbildningen Bild och rumsgestaltning på 1980-talet. Allra sist, på de studerandes begäran, skapades Konstnärlig fördjupning. Pedagogiken var strukturerad, kursplanerna spreds över hela Sverige och på Konstindustriskolan (nuvarande HDK-Valand) utmärkte sig de väl förberedda studenterna från KV.

KV Konstskola har fortfarande samma målsättning som när den startade: Att erbjuda breda utbildningar med hög kvalitet som ger en god grund för vidare studier på högskolor inom det estetiska fältet. Än i dag bygger undervisningen på Konstnärlig grundläggande utbildning på grunderna i all visuell gestaltning: teckning, formlära, måleri och skulptur. Sammanlagt har över 4 000 studerande gått på KV Konstskola.

Från Guldheden till nybyggt på Lindholmen

KV Konstskola flyttade in i Konsthögskolan Valands charmiga gamla lokaler på Guldheden redan 1970. Nu följer KV än en gång Valand i spåren. Hösten 2023 flyttar skolan till nybyggda och specialinredda lokaler på Lindholmen, ganska exakt på den plats där Valands skulptursal en gång låg. Även den här gången är flytten början på något nytt då KV Konstskola flyttar ihop med Balettakademin. Det rör sig inte om någon sammanslagning, men vi hoppas och tror att våra verksamheter kommer att berika varandra på olika sätt.

Bidrar till en hållbar utveckling

KV Konstskola strävar efter att bidra till en hållbar utveckling. Sedan många år arbetar vi inte med miljö- och hälsofarliga lösningsmedel. Vi arbetar heller inte med kadmiumfärger, utan lär ut alternativa metoder inom måleri, grafik och textiltryck. Vi väljer också att ta tåg eller buss istället för att flyga när vi gör våra studieresor. KV Konstskola är miljöcertifierad enligt ISO 14001 och ingår i Folkuniversitetets program för hållbarhetscertifiering. 

En del av Folkuniversitetet

KV Konstskola är en del av studieförbundet Folkuniversitetet som bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Folkuniversitetets idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Folkuniversitetet är icke vinstdrivande och politiskt, religiöst och kommersiellt oberoende.