Från Arkitekturskolan STHLM till Det Kongelige Akademi i Köpenhamn

Senast ändrad

När Felix Holmberg gick ut gymnasiet ville han börja plugga direkt, han sökte och kom in på den högskoleförberedande arkitektutbildningen på Arkitekturskolan STHLM. I våras gick han ut, och i höst väntar studier på den välrenommerade arkitekturutbildningen KDAK - Det Kongelige Akademi i Köpenhamn!

Porträtt på studerande Felix Holmberg

Varför valde du att söka till Arkitekturskolan?
– Jag har alltid varit en kreativ person, alltid ritat, och under min skolgång hade jag bild som inriktning. När jag gick ut gymnasiet för ett år sedan visste jag att jag ville fortsätta plugga direkt. Men jag ville inte satsa på något rent konstnärligt, så jag valde arkitektur, som jag tycker är en perfekt blandning av estetik och funktion. Att studera på universitetsnivå på en gång kan var ett stort steg, så därför sökte jag till Arkitekturskolan STHLM. Det kändes som en bra väg för att kunna “värma upp” inför de högre studierna. Nu i efterhand kan jag säga att det har givit mig mycket.

Vad var roligast med utbildningen?
– Det roligaste var att få en mängd olika uppgifter och projekt som krävde olika tankegångar och lät en testa olika sätt att lösa problem. Arkitektur är ju ett väldigt brett yrke, så att få möjligheten att testa flera olika områden under utbildningen har verkligen varit kul och givande. Det var också intressant när vi hade gästlärare, som var väldigt duktiga inom sina respektive områden.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Arkitekturskolan?
– Nu vet jag hur processen ser ut när man jobbar med ett projekt, och det tar jag med mig. Jag tar också med mig tänket vi har lärt oss och tillämpat här. Alla har sina egna processer och tankar, men för att lyckas som arkitekt måste man ändå tänka arkitektoniskt. Utbildningen på Arkitekturskolan ger den inblicken och det kommer jag att ha nytta av framöver.

Har du några tips till blivande studerande på Arkitekturskolan?
– Mitt bästa tips är att man ska försöka att alltid vara på plats på skolan. När ansökningar till universiteten börjar rulla in kan det kännas skönt att stanna hemma och bara jobba på antagningsproven. Men det vinner man inte på. Försök att vara på plats och ta del av det som sker på skolan.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Jag ska bli arkitekt såklart, det är det långsiktiga men överordnade målet. Under våren sökte jag olika högre utbildningar både här i Sverige och på andra platser i Norden. Jag kom in på både KTH i Stockholm och på KDAK, Det Kongelige Akademi, inriktning arkitektur i Köpenhamn. Jag valde KDAK, så snart går flyttlasset till Danmark!