”Det perfekta sättet att undersöka ämnet arkitektur”

Senast ändrad

Emina Comaga ville plugga arkitektur men tyckte att det var ett för stort steg att söka direkt till en arkitekturhögskola. Så när hon fick tipset att söka till Arkitekturskolan STHLM:s förberedande utbildning kände hon att hon hittat rätt.

Porträtt på studerande Emina Comaga

– Vi jobbar hela tiden med att visualisera och presentera projekt, och att få se och höra andras tolkningar och tillvägagångssätt är otroligt roligt och lärorikt, säger Emina Comaga, som avslutar Arkitekturskolans ettåriga heltidsutbildning i vår.

Efter studenten var Emina osäker på vad hon ville göra och gick mellan olika jobb och utbildningar. En kurs i grafisk illustration på Komvux fångade så småningom hennes intresse och introducerade henne till en värld av kreativa yrken.

– Mitt intresse för arkitektur föll sig helt plötsligt naturligt då människor i min närhet gick diverse arkitekturutbildningar. När jag sedan uppmärksammade vad de gjorde blev jag själv besatt av att upptäcka vad min version av ämnet var, säger Emina.

Varför valde du att söka till Arkitekturskolan STHLM? 
– Förra året gick jag en termin på Landskapsarkitekturprogrammet i Uppsala och trivdes bättre än någonsin. Men jag var inte riktigt redo att välja bort byggnadsarkitektur och därför bestämde jag mig för att ta ett studieuppehåll. Det kändes övermäktigt att söka direkt till en arkitekturhögskola, men så fick jag tips om Arkitekturskolan STHLM av en bekant. Det kändes som det perfekta sättet att undersöka arkitekturämnet, och nu i efterhand kunde jag inte vara mer nöjd över det beslutet!              

Vad är roligast med det du gör? 
– Att ständigt utmana mina idéer, tankar och arbetssätt har varit en tuff uppgift, men samtidigt har det varit en av de mest givande sakerna jag har fått göra hittills.

– Att jobba så nära lärare och sin klass, dag ut och dag in, ger oss möjligheten att snabbt lära känna varandra och hur alla fungerar. Det finns alltid uppmuntrande ord och nya infallsvinklar att hämta, vilket man definitivt bör utnyttja – och självklart erbjuda sin egen hjälp till andra när tillfälle ges.  

Vad är det viktigaste du tar med dig från Arkitekturskolan? 
– Att jobba kreativt med uppgifter på ett ordnat sätt är enligt mig en konst. Skolan har gett mig en möjlighet att styra upp mitt arbetssätt samt lärt mig mer om min egen process. Det är verkligen ovärderligt att få ta del av andras idéer och det är en konstant inspirationskälla som inte ska underskattas.

– Sen tar jag med mig alla fina relationer som formats av kvalitetshumor från likasinnade människor som förhoppningsvis också kommer att hänga med in i framtiden. 

Har du några tips till blivande studenter på Arkitekturskolan? 
– Mitt främsta tips är att vara extremt nyfiken på det man är intresserad av inom arkitektur. Våga visa upp det du gör och se varje presentation, liten som stor, som ett tillfälle att analysera både ditt och andras arbeten. Det är det som givit mig mest under utbildningens gång.

– Sist men inte minst; kom till skolan varje dag och gör ditt bästa. Mycket av tiden består av eget arbete då det är så många arkitekturutbildningar är utformade. Att inte ha schemalagd tid är ett tillfälle att producera material inför nästa handledning. Ju mer skisser, ritningar och research du gör desto roligare och bättre kommer du att prestera. Fastnar du med något; se till att komma till skolan, be om handledning och i de flesta fall brukar det lossna.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar? 
– Just nu söker hela klassen utbildningar för fullt, inklusive jag själv. Mitt mål är att komma in på en arkitekturutbildning och plugga till en kandidatexamen antingen i Sverige, Norge eller Danmark. Sedan är nog planen att praktisera för att därefter söka en master för att ytterligare vidga mina perspektiv. Drömmen är att utvecklas inom allt som har med arkitektur att göra samt att trivas med det jag gör under resten av mitt studie- och arbetsliv.  

Efter att Emina avslutat sina studier på Arkitekturskolan STHLM antogs hon till Arkitekturutbildningen på KTH.