Henriette Sövig

Balett, Instagramansvarig

"Att få lov att undervisa i klassisk balett är fantastiskt. Att få möjlighet att föra kunskaper och erfarenheter vidare till nya generationer är en stor ära. Den klassiska baletten är ju grundstommen i varje dansare och att ställa sig vid stången ska kännas som att komma hem. Balettens tekniker och principer är så geniala att den överlever alla trender och stilsvängningar. Att dansa balett handlar för mig om berättande och ett naturligt samspel med musik, tanke och rum."

Henriette Sövig är utbildad på Stora Teaterns balettelevsskola och Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Frilansade som dansare mellan åren 1989–1994 och arbetade med allt från revyer hos Nils Poppe till Wagners Parsifal på Kungliga Operan innan hon anställdes som dansare i GöteborgsOperans Danskompani och har arbetat med koreografer som Mats Ek, Robert North, Robert Cohan, Irene Hultman, Jens Östberg, Lena Josefsson, Pär Isberg, Ulf Gadd, Birgit Cullberg, Thomas Wilhelm, Ivo Cramér och Elsa-Marianne von Rosen.

Henriette har mottagit Carina Ari-stipendiet två gånger, Göteborgsoperans stipendium och Konstnärsnämndens stipendium för studier i Paris och New York.

Hon har tidigare arbetat och undervisat på Svenska Balettskolan, Dansforum, Danscentrum Väst, Estetiska programmet på Hulebäcksgymnasiet, samt varit gästpedagog hos Göteborgsoperan, Norrlandsoperan (Art of Spectra) Helsingborgs Stadsteater (Art of Spectra) och Regionteater Väst/Borås Dansensemble.

Henriette har undervisat i klassisk balett i över 20 år och arbetar på både Dansutbildningen och Musikalutbildningen sen 2009.

Henriette Sövig

Henriette Sövig


Mejla Henriette Sövig balettakademiengbg@folkuniversitetet.se