Målgrupp
För att kunna tillgodogöra sig innehållet behöver deltagaren ha grundläggande kunskaper om den egyptiska hieroglyfskriften motsvarande ”Egyptiska hieroglyfer 1–2” [det går bra att kontakta kursledaren om man är osäker på kursens nivå]. Obs, kursmaterialet är till stor del på engelska.
Syfte
Att tillämpa och utveckla grundläggande kunskaper om den egyptiska hieroglyfskriften och att bygga upp en förståelse för strukturen i det mellanegyptiska skriftspråket.
Mål
Fördjupad förståelse av det mellanegyptiska skriftspråket och kunskap om delar av dess grammatik.
Beskrivning/innehåll
I de egyptiska hieroglyferna förenas ord och bilder i en närmast magisk kombination. Skriftsystemet uppkom ca 3000 fvt och kom att användas under mer än tre tusen år för allt från religiösa texter till administration, privata brev och sagor. Mängder av inskriptioner har överlevt tidens tand och kan idag ge oss en ovärderlig insikt i de gamla egyptiernas föreställningsvärld.
Mellanegyptiska är ett av fornegyptiskans språkstadier och uppkom ca 2000 fvt. Som talspråk kom det att användas under omkring 700 år men fortsatte i skriven form ända fram i romersk tid. Flertalet inskrifter på monument och många av de klassiska litterära verken som har bevarats till vår tid är nedtecknade på mellanegyptiska. Det är därför naturligt att fördjupade studier i det forntida egyptiska språket startar med en systematisk genomgång av mellanegyptiskans struktur. Vi studerar ordklasser, satser och meningar som illustrerar de olika momenten och som samtidigt ger oss ett utökat ord- och teckenförråd.
Arbetssätt
Vi följer upplägget i kursboken och går igenom teorin kapitel för kapitel. Deltagaren gör de övningsuppgifter som hör till varje kapitel hemma och vi går igenom dem tillsammans på nästkommande träff. Vi diskuterar löpande textexemplens betydelse och det finns utrymme för diskussioner om de kulturella sammanhangen.
Studiematerial
Vi följer i stora drag upplägget i Allen, J.P. 2010, Middle Egyptian: an introduction to the language and culture of hieroglyphs, 2a utgåvan, Cambridge University Press, Cambridge (även 1a utgåvan går bra men 3e utgåvan rekommenderas ej). Vi kommer preliminärt att arbeta med kapitel 5-7 (1-4 enbart som repetition). Deltagaren bör också ha tillgång till en bra ordlista t.ex. A Concise Dictionary of Middle Egyptian av R.O. Faulkner (Griffith Institute Publications) samt Gardiners teckenlista enligt tidigare kurser. Delar av kursmaterialet kan finnas i digital form. [Kontakta kursledaren vid frågor om kursmaterialet.]
Datum: 01/09; 15/09; 29/09; 13/10; 27/10; 10/11; 24/11; 08/12
Tid: varannan måndag 18.00-19.45 (inklusive liten paus)
Kursledare
Carolin Johansson
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm